Limburgse ziekenhuizen zetten Da Vinci robot in

Vanaf begin januari zetten de Limburgse urologen van het Jessa Ziekenhuis (Hasselt), het Sint-Franciscus Ziekenhuis (Heusden-Zolder),  az Vesalius (Tongeren), en het Sint-Trudo Ziekenhuis (Sint-Truiden) hoog in op kwaliteit en gebruiken een innovatieve Da Vinci-robot voor kijkoperaties “van de volgende generatie”. Kwaliteit, dat wil zeggen een internationaal gereputeerde robot-chirurg én een hoog volume aan ingrepen door de samenwerking tussen de verschillende ziekenhuizen.

 

F1-bolide én -piloot van topkwaliteit

De aankoop van de Da Vinci-robot is het eerste feit van de gloednieuwe associatie van Limburgse urologen, meteen één van de grootste urologiediensten van België. Tegelijk versterkt de associatie zich met dr. Tom Tuytten, een ervaren pionier in de robotchirurgie in Europa. Koenraad Van Renterghem, diensthoofd urologie van het Jessa Ziekenhuis in Hasselt, verklaart: “Als je een formule 1-wagen aanschaft, maar geen goede piloot hebt, sta je nergens. Wij hebben geïnvesteerd in een F1-bolide én -piloot van topkwaliteit.”

 

Tuytten, die in 1999 cum laude afstudeerde aan de KU Leuven, heeft de voorbije jaren programma’s voor robotchirurgie opgestart in het Academisch Ziekenhuis Maastricht en het Atrium Medisch Centrum in Heerlen, beide in Nederlands Limburg. Zijn taak in de “Kliniek voor Urologie” omvat niet enkel het uitvoeren van robot-begeleide kijkoperaties, maar ook het opleiden van collega-chirurgen én verpleegkundigen om met de robot te kunnen werken. Dr. Tom Tuytten zal in het kader van de associatie ook activiteiten uitbouwen in het Sint-Franciscusziekenhuis.

 

Commando’s van de chirurg met een ongekende precisie uitvoeren

Voor alle duidelijkheid: de Da Vinci-operatierobot opereert niet zelfstandig. Zijn vier armen worden aangestuurd door een chirurg die achter een bedieningspaneel zit. Kortom: de robot is zo goed als de arts is. Zelfs robotchirurgie is mensenwerk. Tom Tuytten: “Het grote voordeel van de robot is dat hij de commando’s van de chirurg met een ongekende precisie uitvoert. Geen mensenhand is zo stabiel als een robotarm. Een open ingreep met behulp van de Da Vinci-robot is ook minimaal invasief. De patiënt kan vaak de dag na de operatie al terug naar huis. Daar komt nog bij: robotchirurgie is fysiek minder belastend voor de chirurg dan een “klassieke” kijkoperatie. Het uitvoeren van kijkoperaties berokkent schade aan de nek en rug, dankzij de robot kunnen we ons werk zonder lichamelijk leed uitvoeren tot aan onze pensioenleeftijd.”

 

Bundelen van onze expertise biedt voordelen voor de patiënt én voor de betrokken ziekenhuizen

De nieuwe Limburgse associatie urologie, die bestaat uit een staf van 12 urologen en 5 assistenten in opleiding en onder de naam “Kliniek voor Urologie” opereert, wijst de weg naar de toekomst van de geneeskunde in België. Koenraad Van Renterghemlegt uit: “Minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid Maggie De Block heeft in de visienota van de Federale Overheidsdienst Gezondheid een aantal fundamentele veranderingen in de gezondheidszorg aangekondigd. In tijden van financiële nood eist ze meer efficiëntie. De dienst urologie geeft het goede voorbeeld. Het bundelen van onze expertise biedt voordelen voor de patiënt én voor de betrokken ziekenhuizen. Patiënten hebben de zekerheid dat ze worden behandeld door een ervaren topexpert.. Ook de ziekenhuizen halen profijt, want ze kunnen schitteren in hun expertisegebieden.” Zo zal bijvoorbeeld het Sint-Franciscus Ziekenhuis zich profileren als lasercentrum.

 

Zijn patiënten bereid om hun lot in handen van een machine te leggen? Tom Tuytten: “De patiënt is vragende partij. Bij sommige ouderen leeft misschien nog enige twijfel, maar de jongere generatie heeft het volste vertrouwen in de nieuwe technologie.”

Overzicht actueel nieuws