Laboratorium Jessa erkend als expertisecentrum voor uitvoeren van de NGS-test

Nieuwe test verzamelt veelvoud aan informatie over kwaadaardige tumoren

 

IMG_1297 Het klinisch laboratorium van het Jessa Ziekenhuis is door het RIZIV geselecteerd als expertisecentrum in moleculaire diagnostiek bij kanker en bloedkanker. Het mag daardoor de zogenaamde ‘Next-Generation-Sequencing’ of NGS uitvoeren. Dr. Brigitte Maes, klinisch bioloog Jessa: “Deze test verzamelt veel meer en preciezere informatie over een tumor dan de gebruikelijke testen (*). Hoe beter men de ziekte kent, hoe preciezer de diagnose, de prognose én de behandeling kunnen zijn.”

 

Het RIZIV heeft recent de erkenning van een beperkt aantal pilootcentra goedgekeurd, waarvan Jessa het enige Limburgse centrum is. Het RIZIV wil de NGS-test in een later stadium definitief introduceren in de gezondheidszorg.

 

Over de NGS-test

De NGS-test dient voor DNA-testing bij kwaadaardige vaste en hematologische tumoren. Ze is erop gericht mutaties op te sporen in de genen van kankercellen. Dat levert zeer veel informatie op die van belang is voor de keuze van de behandeling. Om deze test straks te introduceren binnen de nationale gezondheidszorg (zowel op het terrein als op beleidsniveau), zet het RIZIV een belangrijke pilootstudie op, waaraan slechts een beperkt aantal laboratoria mogen deelnemen. Dat komt, zo zegt het RIZIV, omdat het gaat om een zeer complexe test en men de hoge kwaliteit van de analyses wil waarborgen. De geselecteerde labo’s voldoen aan een aantal zeer strenge criteria (**), waar Jessa maximaal 10/10) op scoorde.

 

Dr. Brigitte Maes, klinisch bioloog Jessa: “Deze erkenning laat ons toe om ook in de toekomst verder in te zetten op de beste en nieuwste diagnostiek voor de kankerpatiënten van heel ons NGS-netwerk.“

 

Dr. Paul Bulens, medisch manager Kankercentrum: ”Dankzij de zeer uitgebreide NGS-analyse die in Jessa uitgevoerd wordt, kunnen wij onze patiënten de allernieuwste kankerbehandelingen aanbieden.”

 

Beperkte lijst geselecteerde labo’s

De laboratoria van de universitaire ziekenhuizen zijn erkend en mogen bijgevolg deelnemen aan de pilootstudie. Daarnaast zijn ook de laboratoria van 5 algemene ziekenhuizen geselecteerd. Prof. dr. Jean-Luc Rummens, laboratoriumdirecteur: “Het laboratorium van het Jessa Ziekenhuis is het enige in de provincie Limburg dat voor deze expertise erkend wordt. Een vrucht van jaren voorbereiding en een mooie erkenning voor het hele team.”

 

De andere geselecteerde labo’s zijn gevestigd in de provincies Oost- en West Vlaanderen (AZ Sint-Lucas Gent, AZ Sint-Jan Brugge, AZ Delta Roeselare) en Antwerpen (AZ Imelda Bonheiden). In die centra wordt de NGS-test terugbetaald.

 

Algemene ziekenhuizen, wiens labo niet geselecteerd werd, zullen voor hun NGS-analyses een beroep kunnen doen op erkende labo’s binnen hun ‘NGS-netwerk’. In totaal zijn er in België 10 NGS-netwerken aanvaard door het RIZIV. Het NGS-netwerk rond Jessa heeft samen met 5 ‘universitaire’ NGS-netwerken de maximumselectiescore behaald. Het omvat, behalve Jessa, volgende 8 ziekenhuizen:

 

  • AZ Vesalius Tongeren
  • Sint-Franciscus Ziekenhuis Heusden-Zolder
  • Sint-Trudo Ziekenhuis Sint-Truiden
  • Maria Ziekenhuis Noord-Limburg Pelt
  • AZ Sint-Dimpna Geel
  • Heilig Hart Mol
  • AZ Turnhout
  • AZ Herentals

 

Een begeleidingscomité zal de activiteiten van de 10 Belgische NGS-netwerken jaarlijks analyseren met als bedoeling te kunnen inspelen op snel evoluerende wetenschappelijke inzichten.

 


(*) Met de innovatieve Next Generation Sequencing (NGS) kan men de sequentie van een groot aantal genen tegelijk bepalen in plaats van via conventionele 'gen-per-gen'-analyse.

(**) Voor deelname aan deze NGS-studie moeten kandidaten voldoen aan een aantal wettelijke (medische erkenningen en accreditaties) en technische (beschikken over gevalideerde protocols, de juiste ICT-infrastructuur…) bepalingen.

Overzicht actueel nieuws