Jessa Ziekenhuis wint 2 maal de zorginnovatieprijs

Op de laatste dag van de Expo 60+ beurs in Mechelen werden op vrijdag 9 oktober de winnaars van de zorginnovatiewedstrijd Innovation 2 Care bekendgemaakt. Tijdens de achtste editie van deze wedstrijd besliste zowel een vakjury als het publiek wie de winnaars werden in de categorieën Tools, Industry en Concept. De vakjury bestempelde de Halve Deur van het Jessa Ziekenhuis als winnaar binnen de categorie Tools.  De afdeling psychogeriatrie in het Jessa Ziekenhuis won de publieksprijs binnen de categorie Concept.

 

Halve deur

IMG_2550 Voor I2C Tools gingen de organisatoren op zoek naar specifieke hulpmiddelen of vondsten die het verblijf van de bewoners of het werk van het personeel vergemakkelijken. In deze categorie ging het Jessa Ziekenhuis met zijn Halve Deur met de prijs van de vakjury lopen. De halve deur vermijdt wegloopgedrag, zonder een opgesloten gevoel te creëren.


“Het idee van de halve deur wordt vandaag frequent gebruikt op de revalidatiecampus in Herk-de-Stad”, vertelt Luc Claes, zorgmanager. “Mensen met een wegloopgedrag worden onrustig als de kamerdeur dicht is. Vermits wij een fixatie-arme policy gebruiken zorgt de installatie van een halve deur voor een rustigere kameromgeving. De patiënt beleeft alles wat op de gang gebeurt en heeft geen opgesloten gevoel. Het wegloopgedrag vermindert sterk.”


“Zowel het personeel, patiënten als familie profiteren van deze halve deur”, vult Gertie Ponet, hoofdverpleegkundige aan. “De patiënt is veel rustiger en heeft veel minder de neiging om de kamer te willen verlaten. Dit zorgt ook voor wat rust en is minder belastend bij het personeel. Voor de familie is het ook veel leuker als de patiënt niet opgesloten wordt.”

 

Inrichting psychogeriatrie

IMG_9848 I2C Concept focust op vernieuwende ontwerpen van zorginstellingen. De publieksprijs was weggelegd voor de afdeling psychogeriatrie in het Jessa Ziekenhuis.


“Om dementerende patiënten zo goed mogelijk te laten functioneren en verwarring te beperken, werd op de afdeling psychogeriatrie gekozen voor een ongewone inrichting met aangepaste dimbare verlichting”, vertelt Anita Jans, zorgmanager. “Een fel kleurenpallet met contrasten, gekleurde WC-brillen en handgrepen, een met boekenkast bestickerde uitgang en een hoog huiskamergehalte zorgt ervoor dat de dementerende patiënten zich er veilig in thuis voelen.”


“Dit concept vergemakkelijkt de observatie en therapie voor de zorgverleners”, zegt Nathalie Nelles, hoofdverpleegkundige. “Het creëert rust en verhoogt het veiligheidsgevoel voor de patiënt, familie en zorgverlener. De felle kleuren geven duidelijkheid en structuur. De soberheid van de kamers en de huiselijkheid van de leefruimtes werkt richtinggevend: de patiënten blijven niet op hun kamer maar zoeken de gezelligheid en huiselijkheid van de leefruimtes op. En de warmte en gezelligheid beperken de impact van een cleane afstandelijke ziekenhuisomgeving voor onze psychogeriatrische patiënten.”

Overzicht actueel nieuws