Jessa Ziekenhuis scoort in de behandeling van pancreaskanker

Operatie dr Gregory Sergeant img_8583 Pancreaskanker stijgt in Europa naar de derde plaats op de lijst van dodelijkste kankers, na long- en darmkanker. Dat blijkt uit een studie die is voorgesteld op een congres van de Vereniging van Europese gastro-enterologen, aan de vooravond van de Wereld Pancreaskanker Dag op 17 november. Ook het Jessa Ziekenhuis in Hasselt voert steeds meer pancreaskankeringrepen uit. Opvallend is wel dat patiënten er minder lang opgenomen moeten worden én een lagere sterftegraad na hun operatie hebben dan in de meeste ziekenhuizen in België.

 

Volgend jaar zullen naar schatting 91.500 mensen in de Europese Unie sterven aan pancreaskanker. Tegen 2025 zal het aantal sterfgevallen in Europa als gevolg van pancreaskanker naar verwachting stijgen tot 115.000. Dat is bijna 50 procent meer dan in 2010. Enkel long- en darmkanker eisen elk jaar meer doden. In het Jessa Ziekenhuis in Hasselt is het aantal behandelingen van pancreaskanker tussen 2011 en 2015 bijna verdrievoudigd.

 

Expertisecentrum

Als expertisecentrum voor lever- en pancreaschirurgie heeft het Jessa Ziekenhuis de voorbije jaren een stevige reputatie opgebouwd. “Dat is niet louter onze eigen verdienste”, aldus Gregory Sergeant, abdominaal chirurg verbonden aan het Jessa Ziekenhuis. “We hebben samenwerkingsakkoorden opgezet met het Sint-Franciskusziekenhuis in Heusden-Zolder, het AZ Vesalius in Tongeren, het Sint-Trudo Ziekenhuis in Sint-Truiden en het Mariaziekenhuis in Overpelt.”

 

We kunnen steeds meer complexe patiënten aan

“Dankzij het bundelen van onze expertise (in verschillende vakdomeinen) en de standaardisatie van ons zorgproces is de kwaliteit van onze behandelingen omhoog gegaan en kunnen we steeds meer complexe patiënten aan”, vervolgt Gregory Sergeant. De resultaten over de voorbije 3 jaar mogen er zijn: de meeste patiënten verblijven na een pancreasoperatie 14 dagen (mediane ligduur) in het Jessa Ziekenhuis, tegen 21,6 dagen in andere ziekenhuizen. En belangrijker nog: minder dan 3 procent van de patiënten met pancreaskanker in het Jessa Ziekenhuis overlijdt binnen de 90 dagen na de operatie, terwijl de gemiddelde mortaliteitsgraad (opnieuw: binnen de 90 dagen na de operatie) van pancreaskankerpatiënten in de Belgische ziekenhuizen meer dan dubbel zo hoog ligt.”

 

Cruciaal om in te zetten op preventie

Hoe dan ook is pancreaskanker een uiterst dodelijke vorm van kanker: vijf jaar na de diagnose is slechts 5 procent van de patiënten nog in leven. De gemiddelde levensverwachting bedraagt amper een jaar. Kan grootschalige screening, net zoals voor borst- en darmkanker, heil brengen? Gregory Sergeant (Jessa Ziekenhuis): “Waarschijnlijk niet. Pancreaskanker komt veel minder vaak voor dan borst- en darmtumoren, wat screening weinig kostenefficiënt maakt. Daarnaast bestaan er nog geen betrouwbare tests op bloed of urine. Daarom is het cruciaal om in te zetten op preventie. Enkele belangrijke tips: stop met roken, doe voldoende aan lichaamsbeweging, bestrijd overgewicht, beperk de consumptie van rood vlees en eet veel fruit.”

 

Alarmsignalen

Pancreaskankerspecialisten wijzen voorts op het belang van vroegtijdige opsporing: hoe sneller de ziekte wordt ontdekt, hoe sneller kan worden ingegrepen. Alarmsignalen zijn geelzucht, opvallend gewichtsverlies, plotse veranderingen van de suikerspiegel, pijn in de bovenbuik en misselijkheid. “We willen wel benadrukken dat niet elke aandoening aan het pancreas meteen in de richting van kanker wijst”, stelt Gregory Sergeant. “Mensen moeten zich dus niet onnodig zorgen maken. Er bestaan heel wat goedaardige of traag evoluerende letsels in het pancreas waarvoor niet altijd een operatie noodzakelijk is. Om die patiënten op te volgen, hanteren we een multidisciplinaire aanpak, waarbij we gebruikmaken van een team van specialisten uit diverse medische vakgebieden. Die aanpak binnen ons expertisecentrum werpt vruchten af.”

 

Overzicht actueel nieuws