Jessa Ziekenhuis betrekt familie actief bij de revalidatie van ouderen

Mantelzorg-geriatrie---IMG_9249 Het Jessa Ziekenhuis heeft een Flanders’ Care Label gekregen voor het betrekken van de mantelzorgers bij de revalidatie van geriatrische patiënten. Familie of vrienden kunnen terecht op de afdeling geriatrie voor praktische oefensessies om de overgang naar de thuissituatie vlotter te laten verlopen.

 

Maria (88) verblijft al meer dan vijf weken in het Jessa Ziekenhuis na een herseninfarct. Vanaf haar eerste dag op geriatrie begeleidt een multidisciplinair team van artsen, ergotherapeuten, kinesisten en sociaal assistenten haar bij haar revalidatie. Haar herseninfarct zorgde voor een verlamming van de linkerkant van haar lichaam. Ondertussen kan Maria zelfstandig stappen met een rollator, maar door haar ziektebeeld verliest ze regelmatig haar evenwicht. Daarom stapt ze beter onder toezicht. Opvallend is dat het ziekenhuis Reinhilde, Maria’s dochter, actief betrekt bij deze revalidatieoefeningen.

 

Mantelzorg-geriatrie---IMG_9227 “Vanuit onze ervaring kunnen wij de mantelzorgers een heel eind op weg helpen om de patiënt een vlotte omschakeling te laten maken naar de thuissituatie,” legt ergotherapeute Mirella Specogna van het Jessa Ziekenhuis uit. “Mijn moeder verblijft nog altijd in het ziekenhuis om te herstellen van haar herseninfarct,” zegt dochter Reinhilde. “Vanaf het moment dat ze aan haar revalidatie begon, ben ik meegeweest naar de oefensessies. De ergotherapeute en de kinesiste hebben mij ook geleerd waar ik op moet letten als mijn moeder rechtstaat en haar rollator vastneemt. Om haar zestigjarige huwelijk te vieren, mocht ze één dag naar huis. Maar om thuis van haar living naar het toilet te wandelen moet ze een helling nemen. Die helling hebben we op voorhand samen ingeoefend in het ziekenhuis. Ze was perfect voorbereid. Ook op het trapje aan de voordeur heb ik samen met de begeleiders in het ziekenhuis geoefend. Ik ben heel tevreden over deze manier van werken. Zo was de hele familie gerustgesteld dat het allemaal zou lukken.”

 

“In het begin hadden we maar één vast wekelijks overlegmoment met de mantelzorgers, maar door het succes van dit initiatief zijn we al gauw overgeschakeld om deze ondersteuning elke dag aan te bieden,” zegt Mirella Specogna. “Dankzij affiches op de kamers en op de gang is het project beter gekend bij de patiënten en hun mantelzorgers en wordt de drempel om contact met ons op te nemen lager. Ook de rest van het geriatrisch team is alerter om familie sneller te betrekken bij ons initiatief. Na elk mantelzorgproject maakt de kinesiste of de ergotherapeute een kort verslag. Zo blijven alle leden van het team op de hoogte van de resultaten van elk interventiemoment.”

 

Voor dit project kreeg het Jessa Ziekenhuis het Flanders’ Care Label ‘Slimmer zorgen voor morgen’. Dat wil zeggen dat het project erkend wordt als inspirerend om de kwaliteit van zorg te verbeteren.

Overzicht actueel nieuws