Jessa test 25 elite renners van Lotto-Soudal uitgebreid op hartfunctie

In het Jessa Ziekenhuis worden op vrijdag 4 en zaterdag 5 december 25 profwielrenners van de Belgische Lotto-Soudal ploeg uitgebreid gescreend op hun hartfunctie. De renners nemen deel aan de EliteAtHeart studie. De studie heeft als doel meer inzichten in de plotse doodsoorzaak van jonge atleten.


De wetenschappers achter de studie zijn dr. Lieven Herbots (cardioloog Jessa), dr. Olivier Ghekiere (radioloog Jessa) en dr. Guido Claessen (cardioloog UZ Leuven – Jessa). 


Lieven Herbots, cardioloog bij Jessa: “Elk jaar zien we wel enkele jonge sporters die tijdens een wedstrijd plots overlijden of die ’s nachts sterven in hun slaap. Om na te gaan waarom deze jonge renners zo plotseling sterven, zijn de voorbije jaren een aantal medische studies gestart. In dit specifiek geval nemen de wielrenners deel aan de EliteAtHeart studie: ze ondergaan diverse inspanningstesten om na te gaan hoe het hart functioneert. Daarna moet een MRI mogelijk littekenweefsel en eventuele schade aan het hart detecteren.”


Het Jessa-team is al jaren betrokken bij de verplichte jaarlijkse UCI-screening van de renners, maar de testing die nu plaatsvindt gaat een stuk verder. Het team van wetenschappers hoopt in totaal de resultaten van een 30-tal renners op te nemen in hun studie.


Dr. Herbots: “De EliteAtHeart is een nieuw puzzelstukje in een reeks van studies, waarmee we inzichten willen verwerven in de toestand van de huidige generatie elite sporters. Hoe zijn zij eraan toe en welk risico lopen ze? Het doel is uiteindelijk om deze renners veilig op weg te kunnen sturen voor een nieuw competitief jaar 2021!”

 

Eerdere studies in dezelfde reeks

Twee andere onderzoeken die om dezelfde redenen werd opgestart, zij het met een andere type sporter, zijn de ProAtHeart studie en de MasterAtheart studie. De ProAtHeart studie volgt jonge professionele wielrenners vanaf de leeftijd van 16 jaar op en volgt gedurende 20 jaar op op welke manier intensief competitief sporten het hart verandert. En ook: wie er risico loopt op hartfalen. De MasterAtHeart studie kijkt naar vijfenveertigplussers die al jaren aan duursport doen. De data worden dan vergeleken met sporters die op ‘midlife’-leeftijd intensief zijn beginnen sporten.

 

Foto's

Overzicht actueel nieuws