Jessa-team toont expertise aan 250 miljoen kijkers op belangrijkste russische staatstelevisie

Nooit eerder keken zoveel mensen cardio-thoracaal chirurg Alaaddin Yilmaz en zijn team op de vingers tijdens een hartoperatie. Het Jessa-team was midden november uitgenodigd op AMICS in Moskou, een jaarlijks internationaal minimaal invasief cardio chirurgisch congres waar het kruim van de cardiochirurgen uit de VS, Rusland en West-Europa samen komt. Dr. Yilmaz mocht er via live chirurgie de techniek demonstreren waarmee hij inmiddels wereldfaam geniet.

 

Endoscopische minimaal invasieve chirurgie – of opereren via kleine insneden- is een techniek die al tientallen jaren wordt toegepast in zeer veel medische specialismen. In de hartchirurgie is de toepassing van de techniek relatief nieuw. Het percentage patiënten die op deze manier wordt geopereerd schommelt in de meeste hartcentra tussen de 5 à 10 %. Bij Jessa ligt dat percentage op 100%. De expertise die dr. Yilmaz hierdoor ontwikkelde, maakt hem tot een wereldautoriteit in zijn vakgebied.

 

Hij werd gevraagd om zijn techniek te demonstreren op 15 en 16 november tijdens 2 live operaties. Rusland maakte op deze manier voor het eerst kennis met deze bijzondere techniek. De aanwezigheid van de Belgische delegatie werd opgepikt door de belangrijkste Russische staatstelevisie.  

 

Voordeel voor de patiënt 

Endoscopische minimaal invasieve hartchirurgie heeft als grootste voordeel dat er een minimale beschadiging van het lichaam is. Daardoor geneest de patiënt zeer snel. Dr. Yilmaz, cardio-thoracaal chirurg: “Deze techniek geeft de patiënt meerdere voordelen: wie nog actief is op de arbeidsmarkt mag al na enkele dagen naar huis en kan dus kort daarna weer aan het werk. Ook voor de maatschappij, in termen van kosten, is dat een interessant voordeel. Voor oudere, fragielere patiënten is de gezondheidswinst nog groter, omdat het niet openmaken van de borstkas hen een revalidatie tot 6 maanden tot een jaar bespaart. Daarenboven hebben patiënten geen ‘ritssluiting’ over hun borstbeen maar kleine incisies van 1 cm langs de zijkanten.”

 

In oktober 2017 zorgde dr. Alaaddin Yilmaz voor een eerste wereldprimeur toen hij bij Jessa op endoscopische wijze een aortaklep verving.

Overzicht actueel nieuws