Europese donordag: elke registratie telt!

Op zaterdag 13 oktober is het Europese donordag. Een ideaal moment om na te denken over het nut van orgaandonatie en de bijhorende problematiek in de kijker te zetten.


In België is iedereen orgaandonor tenzij hij of zij zich daar uitdrukkelijk tegen verzet. In de praktijk vragen de artsen bij overlijden steeds de toestemming van de naaste familieleden. Om te voorkomen dat de familie deze pijnlijke keuze moet maken, kan men zich via een uitdrukkelijke wilsbeschikking laten registreren als kandidaat-donor.


België doet het goed wat betreft het registreren van kandidaat-donors. Op 9 januari 2018 pakte VRT nog uit met een nieuwsitem dat maar liefst 271.591 Belgen via een positieve wilsverklaring hebben laten weten dat ze hun gezonde organen na hun overlijden afstaan. Dit zijn al 10 keer zoveel donoren als pakweg 15 jaar geleden!


Dat neemt niet weg dat elke nieuwe registratie het verschil kan maken en wij als ziekenhuis het goede voorbeeld willen stellen. Daarom organiseren we opnieuw een info- en registratiestand.

 

Laat je registreren op 12 oktober

Woon je in Hasselt, Alken, As, Borgloon, Diest, Genk, Herk-de-Stad, Heusden-Zolder, Hoeselt, Houthalen-Helchteren, Lommel, Maaseik, Maasmechelen, Meeuwen-Gruitrode, Nieuwerkerken, Opglabbeek, Sint-Truiden, Tessenderlo, Zonhoven of Zutendaal? Kom dan op 12 oktober naar de hal van campus Virga Jesse en laat je registreren of informeren. Je vindt ons daar van 10 tot 17u, zoals steeds vergezeld door twee ambtenaren van de stad Hasselt.

We hopen jullie talrijk te mogen verwelkomen (en uiteraard inschrijven)!

Overzicht actueel nieuws