Euregionaal testcentrum laat nieuwe devices uittesten op patiënten

Bedrijven die hulpmiddelen ontwikkelen voor mensen met een beperking, kunnen hun ontwerp de komende jaren testen op een testpopulatie van patiënten, kine- en ergotherapeuten, artsen en wetenschappers in een nieuw Euregionaal testlabo.

 

“Het is haast niet te geloven, maar nog steeds maken veel bedrijven hulpmiddelen voor revalidanten die NIET of nauwelijks getest zijn op revalidanten” zegt Sarah Meyer, wetenschappelijk medewerker van het nieuwe Euregionaal testcentrum I²-CoRT. “Die devices zien er wel zeer innovatief uit, maar de praktijk leert ons telkens opnieuw dat ze na een eerste kleine test met een revalidant niet geschikt zijn voor het doel waarvoor ze werden ontworpen. Toch is er voldoende knowhow op de markt, maar die is versnipperd. Via dit testlabo willen we dus aan kruisbestuiving doen.” Het eerste contract met de industrie heeft het testlabo alvast op zak. Het wordt op maandag 3 juni om 15u. ondertekend op campus Sint-Ursula in Herk-de-Stad. Het gaat om het Nederlandse bedrijf Livit Orthopedie dat werkt aan de ontwikkeling van een innovatieve handorthese.

 

Het Euregionaal klinisch testcentrum wordt gefinancierd in het kader van een Interreg V-A Euregio Maas-Rijn project met een ondersteuning van 3.8 miljoen euro door het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling van de Europese Unie en de geaffilieerde regionale overheden. Zo investeert de provincie Limburg ook 300.000 euro in de 3 Limburgse partners (Jessa, PXL en UHasselt).

 

Het project werd opgezet door de Nederlandse zorgkoepel Adelante dat ging partnerships aanging met diverse partners, waaronder ook het Jessa Ziekenhuis. De andere (Belgisch) Limburgse partners zijn UHasselt en PXL Hogeschool. De overige partners komen uit Maastricht, Heerlen, Eindhoven, Luik en Aken.

 

Het verbinden van de industrie met de revalidatiesector en met kennisinstellingen zal nieuwe activiteiten generen, hetgeen wellicht een positief effect zal hebben op de tewerkstelling in de euregio.

 

Het i2-CoRT consortium bestaat uit de volgende project partners:

 • Adelante Zorggroep – Revalidatiecentrum & Kenniscentrum
 • Jessa Ziekenhuis – Revalidatiecentrum Sint-Ursula, Herk-de-Stad
 • Universiteit Maastricht – Human Movement Sciences & Instrument Development, Engineering & Evaluation
 • Technische Universiteit Eindhoven – Industrial Design
 • Zuyd Hogeschool – Expertisecentrum voor Innovatieve Zorg en Technologie
 • Universiteit Aachen – Institute for Applied Medical Engineering
 • Universiteit Hasselt – Expertisecentrum voor Digitale Media
 • Hogeschool PXL – Expertisecentrum Zorginnovatie
 • CHU Luik – Fysische geneeskunde, revalidatie en sporttraumatologie
 • Universiteit Luik – Fysische geneeskunde, revalidatie en sporttraumatologie
 • Pôle MecaTech ASBL – WeLL (Wallonia E-Health Living Lab)
Overzicht actueel nieuws