Bewegen in het ziekenhuis

Zowel ziekte als - in het verlengde daarvan -  een ziekenhuisopname wordt typisch geassocieerd met rust. Hoewel in bepaalde situaties rust aangewezen is, weten we dat patiënten tot 80 procent van hun tijd in het ziekenhuis in bed doorbrengen. Zelfs na grote operaties is dit veel meer tijd dan nodig is om te komen tot herstel. Deze inactiviteit leidt tot een verlies aan spierkracht waardoor patiënten na hun ziekenhuisverblijf vaak minder in staat zijn voor zichzelf te zorgen. Bij oudere patiënten is dit probleem het grootst, waarbij tussen 30% en 60% aan zelfstandigheid verliest na hun ziekenhuisopname.

 

Binnen het Jessa ziekenhuis zien we bewegen daarom als een medicijn. In onderzoek wordt aangetoond dat meer bewegen in het ziekenhuis leidt tot een daling van de mortaliteit, een daling van de opnames in woon- en zorgcentra, een daling van de opnameduur en een daling van verlies aan zelfstandigheid. Voor ouderen heeft bewegen nog veel andere voordelen: een betere eetlust, een grotere kwaliteit van leven, minder valincidenten, betere nachtrust… De lijst kan nog even doorgaan.

 

Om patiënten zoveel mogelijk te laten bewegen voorzien we een kinesitherapeut(e) op elke afdeling, alsook een ergotherapeut(e) voor extra ondersteuning op bepaalde afdelingen. Daarnaast hebben we voor oudere patiënten een oefenprogramma ontwikkeld. Deze tien oefeningen worden in flyer vorm aangeboden aan patiënten. Het zijn allemaal oefeningen in zit om zo de veiligheid maximaal te garanderen.

 

Verder voorzien we op ons infokanaal (kanaal 91) ook video’s met oefeningen. Deze oefeningen komen meermaals per dag op de schermen zodat patiënten deze vanuit hun kamer kunnen volgen. Onze medewerkers proberen patiënten zoveel mogelijk te stimuleren deze oefeningen uit te voeren.

 

PDF icoonFlyer week van de valpreventie

Overzicht actueel nieuws