BELGISCHE PRIMEUR: St.-Ursula schakelt als eerste revalidatiecentrum een robot in bij arm- en handrevalidatie

St.-Ursula, het revalidatiecentrum van Jessa Ziekenhuis, heeft een primeur: als eerste centrum in  België doen ze bij arm- en handrevalidatie beroep op geavanceerde robotica. Dankzij de hulp van een ‘robot’ wordt de intensiteit van de arm- en handbehandeling opgevoerd en worden repetitieve bewegingen gestimuleerd. Resultaat: het herstel verloopt sneller en uiterst optimaal.


IMG_9325 “De revalidatiecampus van het Jessa Ziekenhuis is het eerste revalidatiecentrum in België dat binnen het domein van de arm- en handrevalidatie een dergelijke geavanceerde robot inschakelt”, vertelt dr. Xavier Huybrechts, revalidatiearts. “De Armeo Power is de eerste gerobotiseerde exoskeleton die armtraining mogelijk maakt in de verschillende fasen van herstel na een neurologisch letsel.”

“Het is momenteel het meest geavanceerd toestel op de markt voor de revalidatie van arm en hand.”, voegt Marc Michielsen (paramedisch hoofd) toe.  “Het toestel ondersteunt de volledige bewegingsketen (van schouder tot vinger) en maakt een intensieve armtraining mogelijk in de verschillende fasen van herstel na een neurologisch letsel. In de acute fase kunnen patiënten oefenen nog voor ze spontane beweging hebben. In een later stadium kan de aanwezige beweging versterkt en verfijnd worden. De robot past zich automatisch aan (computergestuurd) aan de mogelijkheden van de patiënt.”

 

Luc Claes, zorgmanager: “Arm- en handrevalidatie is één van de speerpunten waar we op inzetten en willen uitgroeien tot een topklinisch centrum. De laatste jaren bouwden we hierin heel wat ervaring op. Dit uitte zich onder andere in de ondersteuning van wetenschappelijke studies en publicaties. Daarnaast onderscheiden we ons van de andere centra in de brede regio door de integratie van robotica en het gebruik van “serious games” binnen onze revalidatie. Door het gebruik van de ‘robots’ kan de intensiteit van de handeling opgevoerd worden en wordt het repetitieve - wat erg belangrijk is in revalidatietherapie - op een speelse manier gestimuleerd.”

 

Dr. Xavier Huybrechts: “Onderzoek met de Armeo Power heeft bewezen dat er een sneller en beter herstel gerealiseerd kan worden bij CVA-patiënten in vergelijking met de conventionele therapie. 6 van onze 28 therapeuten zijn al opgeleid om met de Armea Power aan de slag te gaan. De anderen krijgen hun opleiding binnenkort. Met de resultaten die we zien bij de eerste patiënten, zijn we er van overtuigd dat we dankzij de Armeo Power revalidatie  op campus St.-Ursula  naar een nog hoger level brengen.”

Overzicht actueel nieuws