85,4% kans op overleving na borstkanker

Borstkanker buste Op 8 januari 2015 maakte het ’Vlaams Indicatoren Project voor Patiënten en Professionals’ voor de 2e keer de cijfers bekend voor overlevingskans van patiënten met borstkanker na vijf jaar. De gecorrigeerde vijfjaarsoverleving is voor het Jessa Ziekenhuis 85,4%. Dat mag uitstekend worden genoemd.  

 

Gecorrigeerde vijfjaarsoverleving

Om een doelmatige vergelijking tussen de verschillende ziekenhuizen mogelijk te maken, is het belangrijk om over werkelijk relevant en dus uniform cijfermateriaal te beschikken. De gecorrigeerde vijfjaarsoverleving staat voor cijfermateriaal dat gecorrigeerd is in functie van de  leeftijd van de patiënt  en het stadium waarin de borstkanker zich bevindt. Het is op basis van dergelijk zuiver cijfermateriaal dat het Jessa Ziekenhuis nu twee jaar op rij bij de beste van Vlaanderen blijkt te horen.

 

Interdisciplinair en laagdrempelig

Dankzij hoog kwalitatieve zorg, goede multidisciplinaire samenwerking en een uitstekende omkadering behaalt ons Borstcentrum voor de 2e opeenvolgende keer een topresultaat. Doordat de beeldvorming, microscopie, chirurgie, bestraling, systeemtherapie en omkadering door gespecialiseerde mensen verbonden aan het Borstcentrum wordt uitgevoerd in de topklinische omgeving van het Jessa Ziekenhuis kunnen wij de beste zorgen aan onze patiënten aanbieden.

 

De voorbije 20 jaar stond ‘zorg’ centraal voor Jessa. Bij een vermoeden van borstkanker kan de patiënt binnen de week terecht voor een eerste raadpleging en diagnose. Een eerste bespreking gebeurt binnen de week. De verschillende specialisten bespreken en zien de patiënt samen zodat deze zich niet telkens hoeft te verplaatsen. Meestal volgt er een operatie en kort na deze ingreep volgt er een nieuw multidisciplinaire overleg waarin de verdere behandeling wordt besproken. (Uw huisarts is steeds welkom op deze besprekingen en wordt natuurlijk van alles op de hoogte gehouden.) Deze nabehandeling kan eventueel bestaan uit bestraling, chemotherapie, hormoontherapie of immuuntherapie. Eventueel kan men na de behandeling ook een revalidatieprogramma volgen met aandacht voor het psychosociale en lichaamstraining.

 

Zonder ingreep en met ‘supportive care

Het behandelen van borstkanker betekent echter niet altijd dat er eerst heelkunde aan te pas moet komen. Soms is het beter om eerst een systeembehandeling (chemo- of hormoontherapie) of bestraling te geven. Ook op dat vlak is er veel vooruitgang geboekt. De ‘supportive care’ die ermee gepaard gaat, helpt de patiënt het proces door te komen. In functie van het bekomen resultaat volgt er dan een nieuwe bespreking om te zien of een ingreep al dan niet zinvol is.

Overzicht actueel nieuws