120 kinderen leren een ziekenhuis kennen tijdens TeddyBear Hospital

TBH_5_ 120 kinderen namen zaterdag 26 april hun ‘zieke’ knuffelberen mee naar het campus Salvator van het Jessa Ziekenhuis. De jongens en meisjes van vier tot zeven jaar gingen op consultatie bij studenten geneeskunde. Tegelijkertijd leerden de ouders hoe ze hun kinderen het best voorbereiden op een opname of een bezoek aan het ziekenhuis.

 

Al voor het tweede jaar op rij organiseerden de studenten geneeskunde van de UHasselt het TeddyBear Hospital. Maar liefst 120 kinderen namen even veel knuffelberen mee naar campus Salvator van het Jessa Ziekenhuis. Onder begeleiding van 38 studenten geneeskunde maakten de kinderen en hun ‘zieke’ knuffels kennis met de consultatieruimte, het operatiekwartier, de apotheek en de röntgenafdeling.

 

Heel wat kinderen die later dokter willen worden

 

“De praktijk leert dat het ene kind heel nieuwsgierig is naar wat een dokter zoal doet, terwijl het andere kind eerder angstig is”, zegt Karlijn De Vocht van BeMSA Hasselt. “Nu komen de kinderen naar ons toe, ze vertellen wat er met hun knuffel scheelt en wat er moet gebeuren om hem weer beter te maken. Tegelijkertijd raken ze op een speelse manier vertrouwd met de instrumenten en apparaten die in een ziekenhuis gebruikt worden. Na zaterdag zijn er ook heel wat kinderen die later dokter willen worden, tenminste als dokter zijn betekent dat je je knuffel vol met gekleurde plakkers mag plakken.”

 

Praktische tips voor de ouders

 

Terwijl de kinderen op consultatie gingen met hun knuffel, schoven de ouders aan voor een lezing van Sofie Creemers, kinderpsychologe van het Jessa Ziekenhuis. Zij geeft de ouders praktische tips over hoe ze hun kind moeten voorbereiden als het opgenomen wordt in een ziekenhuis én wat je allemaal best op voorhand tegen een kind vertelt als het op bezoek gaat bij een patiënt. “Hoeveel moet je bijvoorbeeld vertellen over de ernst van de ziekte? Dat zijn vragen die elke ouder zich stelt, maar wij willen hen daar bij helpen. Maar we geven hen ook tips over wat je best op voorhand vertelt: hoe gaat het ziekenhuis ruiken? Hoe gaat de patiënt er uit zien? Dat bespreek je best allemaal op voorhand”

 

Enkele sfeerbeelden

 

Overzicht actueel nieuws