1 op 4 hiv-patiënten kampt met belangrijke vorm van depressie of angstgevoel

Studies tonen aan dat bijna 1 op 4 hiv-patiënten een belangrijke vorm van depressie of angststoornis heeft. Zelfmoord is tegenwoordig de 3de belangrijkste doodsoorzaak bij hiv-seropositieve patiënten (12% van alle doodsoorzaken). Jessa stelt als hiv-referentiecentrum een experte aan om die trend te keren. Recent is in Jessa ook een studie gestart in samenwerking met UGent rond ‘Geluk en geluksdeterminanten bij HIV patiënten’.

 

Jessa is sinds 1 januari 2019 erkend als één van de 12 hiv-referentiecentra in België. Het team omringt de patiënt met een uitgebreide multidisciplinaire zorg. Naast de medische opvolging, legt een experte nu ook de focus op het psychosociale welzijn van de hiv-patiënt.

 

groepsfoto infectieziektenkopie Vlnr: Eveline Van Steenkiste (nurse physician assistant) en Elien Achten (medisch secretaresse), prof. dr. Peter Messiaen, dr. Janneke Cox, dr. Jeroen van der Hilst (alle 3 infectioloog-internist), Jolien Vander Elst (klinisch-psychologe en seksuologe), Shauni Gilis (sociaal verpleegkundige), dr. Karlijn Van Halem (infectioloog-internist) en Lien Scheepers (medisch secretaresse)

 

25% in de knoop met zichzelf

Het team telt 4 infectioloog-internisten, 2 referentieverpleegkundigen en sinds enkele maanden ook een klinisch-psychologe/seksuologe. Jolien Vander Elst schenkt bijzondere aandacht aan de mentale gezondheid van de patiënt. En dat is nodig. Uit onderzoek blijkt dat 25% van de hiv-patiënten ernstig in de knoop liggen met zichzelf. De zelfmoordcijfers (3de belangrijkste doodsoorzaak) liegen er niet om.

 

Jolien Vander Elst, klinisch-psychologe en seksuologe: “Het stigma en taboe rond hiv leiden ertoe dat hiv-patiënten de diagnose vaak alleen dragen en ze bij niemand terecht kunnen met hun zorgen. Het bieden van een luisterend oor en ondersteuning staan daarom centraal binnen de psychologische begeleiding.”

 

Daarnaast streeft het team samen met de patiënt naar een gezond seksueel leven. Jolien Vander Elst: “We zien vaak dat hiv-patiënten vanwege de aanwezige eenzaamheid vluchten in seksualiteit, wat overigens het risico op nieuwe besmettingen verhoogt. Specifiek hebben we aandacht voor de zelfwaardering van de patiënt, het installeren van hoop en een relationeel toekomstperspectief.”

           

2000 landgenoten zijn onbewust drager

In 2018 kregen in België 882 mensen – of 2.4 per dag- te horen dat ze hiv seropositief zijn. Door de verbetering in behandeling, is de levensverwachting bij mensen met hiv quasi gelijklopend met hiv negatieve personen. In België zijn er 16.000 hiv-patiënten, waarvan 99% medisch wordt opgevolgd. In Limburg gaat het naar schatting om bijna 600 patiënten.

 

Prof. dr. Peter Messiaen, diensthoofd en infectioloog-internist in het hiv-referentiecentrum: ”Het aantal nieuwe infecties in België daalt elk jaar, toch stellen we in ons centrum jaarlijks nog zo’n 50 nieuwe hiv-besmettingen vast. Ons land telt naar schatting 2000 mensen die niet weten dat ze drager zijn van hiv. Vooral deze personen geven de infectie door.”

 

Screening kan snel en makkelijk via de huisarts

De jongste jaren zijn nieuwe vormen van screening beschikbaar, zoals sneltesten of het gebruik van speekselstalen in plaats van bloedstalen.

 

Als hiv-referentiecentrum heeft Jessa een overeenkomst met het RIZIV. Die overeenkomst stippelt onder meer een follow-upprogramma uit voor patiënten die “PrEP” nemen: een preventief medicijn dat bedoeld is voor hiv-negatieve mensen met een hoog risico om een hiv-infectie op te lopen.

Overzicht actueel nieuws