Inzoomen: druk op uw toetsenbord op CtrlCommand + +
Uitzoomen: druk op uw toetsenbord op CtrlCommand + -
Gebruik knijpzoomen om eenvoudig in en uit te zoomen

Centrum diabetes en endocrinologie

Laatste wijziging: 07 juni 2022

Endocrinologie is een deelgebied in de geneeskunde dat fors in beweging is. Op de afdeling endocrinologie worden patiënten met ziekten van de klieren met inwendige afscheiding of stofwisselingsziekten onderzocht en behandeld.

 

Daarbij vormen patiënten met diabetes of suikerziekte de meerderheid. De behandeling van suikerziekte is noodzakelijk omwille van de levensbedreigende verwikkelingen die zich kunnen voordoen, maar ook ter preventie van de chronische complicaties aan de ogen, de nieren en de arteriële vaten (benen, hersenen, hart).

 

Ons diabetesteam bestaat uit de endocrinologen, verschillende diabeteseducatoren, diëtistes en een podologe. Op de afdeling worden deze patiënten vooral onderzocht op deze verwikkelingen en behandeld. Het team van artsen, verpleegkundigen en andere deskundigen leert patiënten naar behoeften behandelingstechnieken aan. Ook gaat het om veranderingen in levensstijl. Patiënten krijgen informatie over hoe zij hun dieet kunnen volgen, gezonder kunnen leven, meer bewegen en ook in het dagelijks leven kunnen omgaan met hun uitdagingen.

 

De diabetesafdeling heeft een diabetesconventie, behandelt diabeten in het kader van het zorgtraject diabetes in samenspraak met je huisarts en heeft de mogelijkheid om een geavanceerde behandeling voor type 1 diabetes in te stellen, vooral bij patiënten met type 1 diabetes die moeilijk regelbaar is, o.a. in het geval van zwangerschap. Daarnaast hebben wij een multidisciplinaire diabetische voetkliniek voor alle diabetespatiënten met voetproblemen, waar zowel aandacht voor behandeling als preventie is. Er wordt in dit kader nauw samengewerkt met andere specialisten, zoals de orthopedisch chirurgen, de vaatchirurgen en eventueel de dermatoloog. Daarnaast wordt in het kader van complicatiebeheersing bij diabetes ook samengewerkt met de dienst cardiologie en nefrologie.

  

Verder worden er ook andere klierziekten onderzocht en behandeld zoals schildklierziekten, aandoeningen van de hypofyse en bijnierproblemen.

 

Ten slotte kampen ook veel patiënten met gewichtsproblemen. Hiervoor verwijzen we naar de website van het Obesitascentrum.