Inzoomen: druk op uw toetsenbord op CtrlCommand + +
Uitzoomen: druk op uw toetsenbord op CtrlCommand + -
Gebruik knijpzoomen om eenvoudig in en uit te zoomen

Vanaf 1 oktober kan je je geboorteaangifte bij Jessa doen

16 september 2021

Vanaf 1 oktober kunnen kersverse ouders hun pasgeboren kind ook aangeven in het Jessa Ziekenhuis. Ze moeten daarvoor dus niet meer speciaal naar het stadhuis.


Jessa en Stad Hasselt slaan de handen in mekaar en dat zorgt voor extra comfort voor kersverse ouders. “We zullen drie halve dagen per week een loket openen in het Jessa Ziekenhuis. Daar kunnen de ouders de geboorteaangifte van hun kind formaliseren. Die dienstverlening namen we op in ons bestuursakkoord en komen we nu dus na. De voordelen zijn duidelijk: het is gemakkelijk en tijdbesparend. Eén van de ouders kan nu gewoon tijdens het ziekenhuisverblijf even langsgaan bij het loket en zijn of haar kind meteen inschrijven in het bevolkingsregister,” aldus schepen van Burgerzaken Joske Dexters.


Yves Breysem, algemeen directeur Jessa Ziekenhuis: “Dit is een mooie geste, zeker voor de ouders die van verder komen en in Hasselt de aangifte moeten doen. Als ziekenhuis zoeken we voortdurend naar zeer concrete acties die de beleving van onze patiënten kunnen verbeteren. Eerlijk gezegd denk ik ook dat zij dit soort comfort van een overheid en een ziekenhuis verwachten. Het gebeurt trouwens al in meerdere plaatsen in Vlaanderen. Dus we zijn erg blij dat ook Jessa vanaf oktober hiermee van start kan gaan.”


Via vroedvrouw

“Op termijn zullen we de geboorteaangifte ook digitaliseren maar ondertussen willen we deze extra dienst toch al aanbieden aan de jonge ouders. Op vrijdag 1 oktober starten we ermee. Vanaf dan zal elke maandagvoormiddag en woensdagvoormiddag van 9u30 tot 12u30 het loket open zijn. Ook op vrijdagnamiddag van 13u30 tot 15u30 openen we. Zo zou iedereen in de mogelijkheid moeten zijn om zijn of haar kind in het ziekenhuis te registreren. In overleg met de ouders zullen de vroedvrouwen de afspraak vastleggen. Als het koppel getrouwd is of het kindje is erkend voor de geboorte dan kan één ouder alleen de aangifte doen. Anders moeten ze samen gaan,” besluit Dexters.


Voor ouders die graag nog de ‘traditionele’ geboorteaangifte aanhouden: dat kan. De geboorteaangifte doen in het stadhuis blijft nog altijd mogelijk. Daarvoor kan je een afspraak maken via www.hasselt.be/nl/aangifte-geboorte