Inzoomen: druk op uw toetsenbord op CtrlCommand + +
Uitzoomen: druk op uw toetsenbord op CtrlCommand + -
Gebruik knijpzoomen om eenvoudig in en uit te zoomen

Prof. dr. van Renterghem 1 van de 7 nieuwe Topdokters!

Prof. dr. Koenraad van Renterghem, uroloog en wereldauthoriteit in erectie-implantaten, wordt 1 van de 7 nieuwe gezichten van Topdokters. Erectiestoornissen en urineverlies blijven taboe, en dat wil hij graag doorbreken. 

 

Vanaf 5 april zie je 7 nieuwe gezichten hun opwachting maken in de Play4-reeks Topdokters. Eén daarvan is onze prof. dr. Koenraad van Renterghem. Je kent hem als hoofdchirurg van een van de beste centra voor erectie-implantaten ter wereld in het Jessa Ziekenhuis en professor aan de Universiteit Hasselt. Zijn stokpaardje? Het verhelpen van erectieproblemen. “In Europa zet ik de meeste erectieprotheses. Zo’n 150 keer per jaar voer ik de ingreep uit op patiënten uit het hele land, maar ook uit Duitsland, Frankrijk en Nederland. Laatst had ik nog iemand uit Zwitserland en een Europeaan die in Shanghai woont”, zegt van Renterghem.

 

“‘Penisprothese’ vind ik een afgrijselijk woord. Ik noem het een erectie-implantaat. Het wordt ingeplant, zoals een nieuwe knie of heup. Aan het linker- en rechterzwellichaam in de penis worden twee ballonnetjes gehecht, in de teelballen komt een pompje dat verbonden is met een reservoir met water. Wanneer de patiënt duwt op het pompje, gaat de vloeistof naar de prothese en zorgt dat voor de erectie.”

 

Naast erectieprotheses plaatst dr. van Renterghem ook sluitspierprotheses, wat volgens hetzelfde hydraulische principe werkt met een opblaasbaar bandje rond de plasbuis om incontinentie te verhelpen. “Daar doe ik een dertigtal ingrepen van per jaar. Maar ik hou me ook bezig met andrologische chirurgie en vruchtbaarheidsproblemen. Ik voer operaties uit bij patiënten die de ziekte van Peyronie hebben, een aandoening waarbij de penis krom gaat bij een erectie. Of ik doe hersteloperaties na sterilisatie of collecteer operatief zaadcellen.”

 

Een bijzonder vakgebied is het zeker. Zelf heeft hij daarop het volgende te zeggen: “De meeste studenten chirurgie willen kankerchirurgie doen, met grote ingrepen. Op de afdeling urologie waren we met twee, en mijn ene oudere collega deed al kankerchirurgie. Dus ik ben me hierin gaan specialiseren, omdat niemand het doet. Ik wou het echt enkel wetenschappelijk onderbouwd doen en breder plaatsen. Niet gewoon een pilletje viagra geven en job gedaan. Erectiestoornissen kunnen een symptoom zijn van een breder probleem zoals cholesterol of suikerziekte. De penis is de antenne van het hart, zeg ik dikwijls. De bloedvaten in de penis zijn dunner dan die van het hart. Iemand met erectieproblemen heeft drie keer meer kans op een hartinfarct of een hersenbloeding.”

 

"Voor Topdokters hebben ze een vrij jonge man gevolgd die ook de ziekte van Peyronie heeft en diabetes heeft. Relationeel heeft die man het niet eenvoudig gehad. Ook een oudere man die urineverlies heeft na prostaatkanker en een nieuwe sluitspier krijgt, wordt gevolgd. Net als een patiënt die we geholpen met medicatie.”

 

Erectiestoornissen en urineverlies blijven onderwerpen die in de taboesfeer leven. En daar wilt hij o.a. met Topdokters komaf mee maken. “Het is intiem, ik zal er maar niet over spreken", denken velen. Of ze denken dat ze de enige zijn. Tegelijk is er veel onwetendheid en denken ze dat het erbij hoort eens je zestig wordt. Het probleem wordt ook door sommige urologen of huisartsen weggezet als iets normaal. Dat is niet per se onwil, maar vanwege schroom en onwetendheid. Huisartsen weten soms niet dat er zoiets is als een erectieprothese, terwijl het al sinds 1973 bestaat. Ik wil het meer bespreekbaar maken en informeren: voor al die problemen is er een oplossing.”

 

Om dat te doen, kan van Renterghem rekenen op getuigenpatiënten, die ook los van het programma ingezet worden. “Dat zijn mensen die aangeven dat ze willen uitleggen aan anderen hoe zij dat hebben ervaren. Zo is er minder schroom bij de volgende patiënten en moeten zij niet dezelfde lijdensweg ondergaan.”

 

‘Topdokters’, Play4, vanaf maandag 5 april om 20.35 uur

 

Bron: Het Nieuwsblad.