Inzoomen: druk op uw toetsenbord op CtrlCommand + +
Uitzoomen: druk op uw toetsenbord op CtrlCommand + -
Gebruik knijpzoomen om eenvoudig in en uit te zoomen

Op jaar tijd belangrijke toename pancreaschirurgie in expertisecentrum Jessa

Jessa Ziekenhuis vormt samen met ZOL en Noorderhart de pancreasconventie Limburg, het enige erkende expertisecentrum voor de behandeling van pancreaskanker in de provincie. Het aantal patiënten die er pancreaschirurgie onderging steeg van 42 (in 2020) naar 70 (in 2021). Vandaag, donderdag 18 november, is het World Pancreatic Cancer Day en dus staan we graag even stil bij de strijd tegen de ziekte: de hoofdingang van campus Virga Jesse kleurt paars en een paars infopunt in de inkomhal van de twee Hasseltse campussen informeert bezoekers over de mogelijke symptomen van de ziekte.

 

Pancreas- of alvleesklierkanker staat wereldwijd in de top 5 van meest voorkomende kankers. Tegen 2025 zullen jaarlijks meer dan 560.000 mensen eraan sterven. De curve kent helaas een opwaartse trend, ondanks de vele inspanningen die wereldwijd worden ondernomen om deze welvaartkanker vroegtijdig op te sporen.


Oorzaken en opsporing

De oorzaken van pancreaskanker zijn niet zo goed gekend, maar men kan wel stellen dat dit een vorm van welvaartkanker is.

 

Prof. dr. Gregory Sergeant, coördinator van het expertisecentrum bij Jessa. “Net als bij alle andere vormen van kanker is het vroegtijdig opsporen van pancreaskanker erg belangrijk. Maar door de ligging van de pancreas is dit moeilijk. Betrouwbare screeningsonderzoeken, bloed-, urine- of speekseltesten zijn niet voorhanden, wat maakt dat patiënten zich pas aanmelden wanneer zij klachten krijgen. De klachten zijn daarenboven vaak aspecifiek, zoals verstoorde vertering, bovenbuik pijn uitstralend naar de rug, vermagering of geelzucht. Ook een nieuwe diagnose van suikerziekte kan een gevolg zijn van pancreaskanker.

 

Sinds 2020 is het Jessa Ziekenhuis erkend als expertisecentrum voor de behandeling van kwaadaardige en goedaardige tumoren van pancreas en peri-ampullaire regio (dit is de zone nabij de uitmonding van de galweg in de twaalfvingerdarm en kunnen dus ook uitgaan van de galweg, twaalfvingerdarm en uitmonding zelf).


Prof. dr. Gregory Sergeant: “Deze erkenning vertaalde zich in een sterke toename in verwijzingen en diagnoses: we voerden vandaag al 70 pancreasingrepen in 2021 uit in ons expertisecentrum. Het betreft hier gelukkig niet enkel kwaadaardige tumoren, maar ook pre-maligne tumoren, nl. goedaardige tumoren die grote kans hebben om te gaan ontaarden.


Vroegtijdige behandeling van deze pre-maligne tumoren kan pancreaskanker voorkomen en de kans op definitieve genezing aanzienlijk doen toenemen.

 

De toename in pancreasingrepen is mede een gevolg van de steun door de netwerkziekenhuizen en
consortiumpartners.

 

In de marge

Sinds 1 januari 2020 zijn Jessa (Hasselt), ZOL (Genk) en Mariaziekenhuis Noord-Limburg (Pelt) als enige ziekenhuizen in Limburg erkend als gespecialiseerde centra voor de chirurgische behandeling van complexe tumoren (pancreaskanker en slokdarmkanker). De verschillende netwerkziekenhuizen hebben de mogelijkheid om deze patiënten te begeleiden in het verdere zorgtraject en eventuele voorbehandeling, maar de ingreep zelf zal voortaan bij Jessa (pancreas) of bij ZOL (slokdarm) gebeuren.


Bij vragen i.v.m. pancreasaandoeningen kunnen de patiënten wekelijks terecht op de multidisciplinaire pancreasraadpleging op dinsdagochtend (011 33 75 00).