Inzoomen: druk op uw toetsenbord op CtrlCommand + +
Uitzoomen: druk op uw toetsenbord op CtrlCommand + -
Gebruik knijpzoomen om eenvoudig in en uit te zoomen

Jessa schroeft reguliere zorg terug en stelt opnieuw operaties uit

Op vraag van de overheid verhoogt Jessa het aantal intensieve COVID-bedden van 8 naar 12. Deze opschaling gaat ten koste van de ‘gewone’ intensieve bedden die gebruikt worden om patiënten na een heelkundige ingreep de juiste zorg te geven. Het is dus nodig om opnieuw het operatieschema te beperken en ingrepen uit te stellen. Jos Vandekerkhof, medisch directeur: “Waar we in de 2de en 3de golf elke dag maar 5 operaties met een verblijf op intensieve zorg konden uitvoeren, dienen we dit vanaf volgende week terug te brengen tot 3.”

 

Momenteel telt Jessa 15 COVID-patiënten. Zeven van hen worden verzorgd op intensieve. Omdat Jessa ook klaar moet zijn om - indien nodig - COVID-patiënten uit het ziekenhuisnetwerk (en eventueel ook uit andere ziekenhuizen binnen en buiten Limburg), op te vangen is de opschaling nodig.

Gemiddeld is de helft van de COVID-patiënten die een intensief bed nodig heeft, niet-gevaccineerd. De andere ‘gevaccineerde’ helft, heeft altijd een belangrijke medische voorgeschiedenis. Daarom zijn deze patiënten veel kwetsbaarder. Patiënten die omwille van ernstige COVID-symptomen in een ‘gewone’ hospitalisatieafdeling terecht komen, zijn meestal niet-gevaccineerd.

 

Oproep tot respect

Vorige week al verstrengde Jessa haar bezoekbeleid. Sinds vrijdag 29 oktober kunnen patiënten nog 1 keer per dag, gedurende 1 uur, 1 bezoeker ontvangen. Voorheen waren dat 2 bezoekers per dag. Lieve Ketelslegers, woordvoerder: “We begrijpen dat dit geen populaire beslissing is, maar we namen ze in het belang van onze patiënten en onze medewerkers. We mogen niet blind zijn voor de cijfers die er jammer genoeg niet goed uit zien. Dat bezoekers door het lint gaan omdat ze niet op hun voorkeursmomenten een bezoek kunnen inplannen, is werkelijk ongehoord. Gisteren hebben we tot 2 keer toe de politie moeten oproepen om de rust te laten weerkeren. Ik wil daarom iedereen oproepen om meer respect te tonen en zich te houden aan de richtlijnen.”