Inzoomen: druk op uw toetsenbord op CtrlCommand + +
Uitzoomen: druk op uw toetsenbord op CtrlCommand + -
Gebruik knijpzoomen om eenvoudig in en uit te zoomen

Jessa innoveert verder en zet 2 robots tegelijk in voor rug- en nekchirurgie

Hasselt, 30 augustus 2021 - Het Jessa Ziekenhuis ontving vandaag als eerste in de Benelux de Loop-X scanner van de Duitse firma Brainlab. Deze levering vond plaats als onderdeel van een investeringsprogramma van meer dan 1 miljoen euro voor de afdeling neurochirurgie, waardoor eerder al een robotische arm en navigatiesysteem in dienst werd genomen.  De Loop-X scanner is ook een robot op zich, specifiek ontwikkeld voor het nemen van 3D-scanbeelden tijdens rug- en nekchirurgie.

 

Dr. Maarten Wissels: “Onze dienst speelt al 30 jaar een voortrekkersrol wat betreft spinal care en spinale chirurgie, denk maar aan de introductie van de unieke XLIF-procedure onder neuromonitoring. We kijken dus heel erg uit naar de aankomst van deze nieuwe technologie voor onze gespecialiseerde Spine-Unit. Voor het plaatsen van schroeven in de wervelkolom staat het vast dat 3D-beeldvorming gekoppeld aan navigatietechnologie voor een aantal voordelen zorgt, in het bijzonder als deze schroeven op minimaal-invasie wijze geplaatst worden. Een meer nauwkeurige plaatsing van de schroeven en een fors verminderde stralingsdosis zijn de belangrijkste voordelen. De Loop-X scanner is daarnaast ook nog eens volledig mobiel én gerobotiseerd, en laat zo toe om zeer ergonomisch te werken.”

 

Yves Breysem, algemeen directeur: “We zijn heel erg trots om onze chirurgen de allernieuwste technologie te kunnen aanreiken. Innovatie en mee aan de top staan op vlak van hoogtechnologische diagnose en behandelingen, laten toe onze patiënten de allerbeste zorg te kunnen blijven bieden. De nieuwe scanner voor de neurochirurgen biedt tal van mogelijkheden om winst te boeken die de patiënt ten goede komt. Ons team van neurochirurgen is bovendien ook actief in de netwerkziekenhuizen van Sint-Truiden en Heusden-Zolder, zodat deze betere gespecialiseerde zorg kan worden aangeboden aan alle patiënten in het netwerk.”

Intra-operatieve beeldvorming en navigatie kun je vergelijken een gps systeem in de auto. Alleen is de kaart voor elke patiënt anders. Daarom neemt de scanner met X-stralen een 3D-scan nét voor de ingreep, waardoor het navigatiesysteem over de meest recente informatie beschikt die tot op de millimeter nauwkeurig is. Hierna kan de chirurg het traject voor de schroeven virtueel plannen, ze plaatsen onder gps-geleiding én met ondersteuning van de robotische arm. Wanneer de schroeven en andere implantaten geplaatst zijn kan er opnieuw gescand worden ter controle.

 

Dr. Eric Put, neurochirurg: “Tot nu kregen we de CT-scan pas de dag na de ingreep, en konden pas dan het resultaat beoordelen. De Loop-X voert deze controlescan nog in de operatiezaal uit, waardoor we her-operaties kunnen uitsluiten. De Loop-X scanner wordt gekoppeld aan de navigatie en onze robotische arm waardoor  we nu de allerbeste uitrusting hebben om deze pedikelschroeven minimaal invasief te plaatsen.”

 

Jessa koos voor de Loop-X scanner omdat het de allernieuwste generatie technologie is.
Dr. Wissels: “Deze scanner scoort het best op beeldkwaliteit, en we kunnen ook het beeld precies afstemmen op de wervels waar we gaan werken. Hierdoor wordt er geen onnodige stralingsdosis gebruikt en dit is een groot voordeel, zowel voor de patiënt als voor de arts. Nog een voordeel is de grote opening van de scanner waardoor we meer vrijheid hebben om de patiënt optimaal op de operatietafel te plaatsen, ook bv. bij obese patiënten. Omdat deze scanner ook een robot is kunnen we deze bijvoorbeeld oproepen tijdens de procedure. Omdat we d.m.v. een instrument de plek aanduiden die gescand moet worden, weet de robotische scanner waar hij heen moet en zal dit automatisch uitvoeren. Ook de robotische arm die het plaatsen van de pedikelschroeven geleidt, stelt zich tot op de millimeter nauwkeurig in op de door de neurochirurg vooraf bepaalde plaats ter hoogte van wervelkolom. We zijn dus super fier dat we deze meest geavanceerde techniek vanaf nu aan onze patiënten kunnen aanbieden.” 

  

Robotische suite voor neurochirurgie

Met de Loop-X scanner en de Cirq robotische arm van Brainlab werken 2 robots samen met de chirurg tijdens de ingreep en beschikt Jessa over een volledig robotische suite, uniek voor de Benelux.

 

“De scanner maakt de 3D-kaart van de patiënt, en de robot stelt zich in op het geplande schroeftraject. Ondanks de verregaande automatisatie behoudt de chirurg de controle en werken de apparaten enkel op diens commando, niet autonoom. Zo is naast de kwaliteit van de ingreep ook steeds de veiligheid gegarandeerd”, aldus dr. Put.

 

Bekijk de aankomst en de unboxing van de Loop X via deze link:

https://player.vimeo.com/video/596492317

Bekijk de werking via deze link :