Inzoomen: druk op uw toetsenbord op CtrlCommand + +
Uitzoomen: druk op uw toetsenbord op CtrlCommand + -
Gebruik knijpzoomen om eenvoudig in en uit te zoomen

Bekende gezichten steunen preventiecampagne obesitascentrum

Obesitascentrum Jessa organiseert #MyHealthyDay op 4 maart:
Kevin De Bruyne, triatleet Hans van Alphen, minister Ben Weyts, Belle Perez, TV-kok Giovani Oosters, en nog enkele andere bekende gezichten, supporteren actief mee voor een gezonde(re) levensstijl.

 

Giovani Oosters
Tv-Kok Giovani Oosters en diëtiste Lotte Michiels van het Obesitascentrum koken gezond op 4 maart

 

Op vrijdag 4 maart is het Word Obesity Day. Een dag waarop de ziekte obesitas wereldwijd aandacht krijgt. Zo ook in het Obesitascentrum van Jessa, dat haar sociale media inzet om een gezonde levensstijl te promoten bij het ruime publiek. Het obesitasteam vroeg en kreeg daarbij de steun van een hele rist sportieve bekende Vlamingen.


Enkele cijfers

De gemiddelde BMI van de volwassen Belg bedraagt 25,5. 50% van de Belgen heeft een BMI van 25 of meer en kampt dus met overgewicht. Daarvan is zelfs 16% tot 21% obees (een BMI gelijk of hoger dan 30). Bij kinderen tussen 2 en 17 is dat percentage respectievelijk 19% (overgewicht) en 5,8% (obees).

 

Behandelopties

Els Boekaerts, teamcoördinator: “Het eerste contact met de patiënt loopt steeds via één van onze obesitascoördinatoren die samen met de patiënt, de hulpvraag en zijn of haar profiel in kaart brengt. De verschillende behandelmogelijkheden worden overlopen om samen tot een weloverwogen, onderbouwde beslissing te komen. We zijn een multidisciplinair centrum met nadruk op de samenwerking tussen artsen en paramedici, zoals diëtisten, psychologen en kinesisten."

 

Het Obesitascentrum van Jessa voert jaarlijks zo’n 300 tal bariatrische ingrepen uit, steeds in een multidisciplinaire setting. Specialisten uit meerdere disciplines begeleiden patiënten minstens 2 jaar na de ingreep, maar vaak nog langer. Hierbij worden de patiënten behandeld en ondersteund volgens de laatste wetenschappelijke inzichten.

 

Omdat niet iedereen in aanmerking komt voor chirurgie, biedt het Obesitascentrum ook een zogenaamd ‘conservatief’ traject aan. Daarbij kunnen de patiënten in het ReGo (Revalidatie & Gezondheidsdcentrum van Jessa) een groepsprogramma volgen met de nadruk op bewegen.


Ze kunnen ook individueel begeleid worden door een diëtist en psycholoog, al dan niet met medicamenteuze ondersteuning of een maagballon.

 

Preventie

We eten te veel en te ongezond. En we bewegen te weinig. Door gezonder te eten en vaker te bewegen, voorkomen we veel problemen. Want overgewicht is de ziekte van deze tijd én helaas ook van de toekomst.

 

Amine Karimi

 

Dr. Amine Karimi, hoofd obesitascentrum Jessa: “Overgewicht brengt in de eerste plaats veel gezondheidsproblemen met zich mee, zoals een verhoogd risico op hart- en vaatziekten, diabetes en bepaalde kankers. Ook op sociaal vlak zorgt overgewicht voor problemen, bv. op de werkvloer of in de thuissituatie. Het komt zelfs voor dat patiënten in de gezondheidszorg moeten afrekenen met een zekere vorm van stigmatisering.”

 

Beter voorkomen dan genezen dus en daarom zet het Obesitascentrum op deze wereld obesitasdag hard in op preventie.

 

Dr. Amine Karimi: “Ja, dat klopt. Door te focussen op preventie hopen we een positieve boodschap te geven. We krijgen daarbij de steun van heel wat bekende gezichten die via een korte videoboodschap de kijker willen motiveren om meer te bewegen. Hopelijk levert dat wat extra nieuwsgierigheid op voor onze actiedag #MyHealthyDay.”


Op vrijdag 4 maart dus, vanaf 9 uur ’s morgens, en dit via onze social mediakanalen, promoot het obesiteascentrum een hele dag lang een gezonde(re)levensstijl.

 

De agenda voor 4 maart (check onze socials)

  • 09u00: 3,2,1… START je dag met een goed ontbijt 
  • 10u15: Move your butt (5 minuutjes stretchen)
  • 10u30: Snack Time (recept gezonde knabbels)
  • 12u30: Aan tafel! (kookworkshop met tv-kok Giovanni Oosters)
  • 15u00: Live workshop piloxing
  • 16u30: Let’s talk about… weight loss (live en interactieve paneldiscussie met info en kans tot het stellen van vragen)
  • 19u00: Rustig aan… workshop Yoga.

 

Wie deelneemt en bereid is om een foto te delen met de #MyHealtyDay maakt kans op leuke prijzen.
De acties zijn onder meer te volgen via de Instagramaccount van Obesitascentrum Hasselt.

 

QRcode obesitascentrum