Vaso-vasostomie

Bij u is vroeger een sterilisatie gebeurd en u heeft nu de wens geuit deze ingreep ongedaan te laten maken. Deze ingreep wordt een vaso-vasostomie genoemd.

 

De ingreep

 

Website urologie -  operatie Voor de ingreep wordt u opgenomen in het ziekenhuis, meestal voor één dag. U dient erop te letten dat alle bloedverdunnende medicatie (o.a. geneesmiddelen die Aspirine bevatten) zeker één week voor de ingreep gestopt worden.

 

De ingreep gebeurt onder algemene verdoving (= narcose). Na de verdoving  wordt een insnede gemaakt in de linker- en de rechterzijde van de balzak (scrotum). Aan beide zijden worden de twee uiteinden van de zaadstreng opgezocht en vrijgemaakt. De twee uiteinden van de zaadstreng worden van alle littekenweefsel ontdaan. De zaadleider wordt dan aan beide zijden getest op doorgankelijkheid. Wanneer er tijdens de ingreep een witachtig vocht uit het uiteinde van de zaadstreng aan de teelbalzijde gezien wordt, is dit doorgaans een gunstig teken. Wanneer er geen of eerder geelbruin vocht wordt opgemerkt aan de zijde van de teelbal, heeft dit eerder een ongunstige prognose voor de vruchtbaarheid nadien.

 

Onder de operatiemicroscoop worden nu de uiteinden terug aan elkaar gezet met zeer dunne hechtingen die met het blote oog nauwelijks zichtbaar zijn. De wonden worden gesloten met resorbeerbare hechtingen (verdwijnen spontaan).

 

Wat mag u verwachten?

 

De verbinding (anastomose) tussen de uiteinden van de zaadleiders is, zoals u hebt kunnen lezen, gebeurd met een zeer dunne hechtingsdraad die dan ook zeer breekbaar is. Na de  ingreep is het bijgevolg erg belangrijk om het kalm aan te doen en zware inspanningen te vermijden. Tijdens de eerste dagen legt u best wat ijs tegen de balzak en is het beter om elastisch, aansluitend ondergoed te dragen.

 

De eerste weken na de ingreep kan de balzak nog behoorlijk opgezet zijn, tengevolge van een reactieve zwelling. Hierover hoeft u zich geen zorgen te maken. Ook een blauwe verkleuring van de balzak is normaal. Zoals reeds vermeld zullen de hechtingen spontaan verdwijnen (resorbeerbaar).

 

De kans dat deze ingreep technisch lukt, moet als zeer groot beschouwd worden (80-90%). De kans dat u opnieuw een goede spermakwaliteit zal hebben, is uiteraard kleiner en hangt zeer sterk af van de periode die is verlopen tussen de sterilisatie en de hersteloperatie. Hoe langer de periode tussen de sterilisatie en de hersteloperatie, hoe kleiner de kans dat nog kwalitatief goede zaadcellen zullen aangetroffen worden in het sperma. Ongeveer tien jaar na de sterilisatie ingreep worden meestal zo goed als geen kwalitatief goede zaadcellen meer teruggevonden.

 

De aanwezigheid van zaadcellen in het sperma betekent niet dat uw partner zwanger zal worden. De kwaliteit van het sperma kan sterk wisselen.  Ook moet rekening gehouden worden met eventuele problemen bij uw partner op vruchtbaarheidsgebied.

 

Controle raadpleging

 

Na een paar weken zal u voor een wondcontrole langskomen bij de uroloog. Doorgaans wordt een controle voor de spermakwaliteit voorzien na drie à vier maanden.

 • urologie -  home 6
 • urologie -  home 4
 • urologie -  home 5
 • urologie -  home 2
 • urologie -  home 7
 • urologie -  home 1
 • urologie -  home 3
 • urologie -  home 8