Anti-stressincontinentie operatie bij de man: ‘male sling’
Hier vind je de nodige informatie over de operatieve behandeling van inspannings- of stressincontinentie bij de man. Bij deze operatie wordt er onder de urinebuis een draagband (sling) geplaatst, via een insnede achter de balzak.
Wat is een ‘male sling ‘- operatie
De male sling - operatie is een operatie om inspanningsincontinentie te verhelpen. Evenals bij andere operaties voor deze klacht is het doel het afsluitmechanisme van de blaas te verstevigen.
In vergelijking met andere operaties is de operatie weinig belastend. De kans is groot dat de klachten verbeteren. Bij de operatie ondersteunt het bandje de urinebuis, net onder de bekkenbodemspieren, zodat de urine minder gemakkelijk uit de blaas wegstroomt.
Een ‘male sling’ is een draagband van fijngeweven kunststof (niet oplosbaar) hechtmateriaal. De arts brengt het draagbandje via een insnede, achter de balzak naar de anus toe, in ( zie fig. 1). Hiervoor moeten er ook twee kleine steekinsnedes gemaakt worden, links en rechts ter hoogte van de binnenzijde van het dijbeen. Het bandje wordt niet vastgemaakt, wel op spanning gebracht, omdat het door weerstand niet kan verschuiven en binnen korte tijd vergroeit met het weefsel eromheen.
Hoe verloopt een ‘male sling’ - operatie
De operatie vindt onder volledige narcose of regionale verdoving (ruggenprik) plaats. U ligt met de rug op de operatietafel, met de beide benen in beensteunen. Het bandje wordt ingebracht via een verticale middenlijn huidinsnede, lopend van de achterzijde van de balzak tot 1 cm van de anus. Vervolgens worden de diepere weefsels vrijgelegd tot op de plasbuis.
Met een kromme naald wordt zowel links als rechts, via een kleine steekinsnede ter hoogte van de binnenzijde van het dijbeen, het bandje op spanning in de juiste positie gelegd. Hierdoor wordt het eerste deel van de plasbuis zodanig ondersteund, dat de plasbuis hier een drietal cm hoger in de bekkenbodemspieren komt liggen, wat de continentie ten goede komt.
Kort na de operatie
Na de operatie ontwaakt u op de uitslaapkamer. Als u goed wakker bent (na narcose) en als het gevoel in de benen terug begint te komen (na een ruggenprik) gaat u in principe terug naar de verpleegafdeling.
Na de operatie krijgt u volgens een vast protocol pijnstillers. Het kan zijn dat u toch pijn blijft houden. U kunt dit aangeven bij de verpleegkundige. De verpleegkundige zal u, in overleg met de arts, krachtiger pijnstillers geven.
Direct na de operatie hebt u een katheter in de blaas. Dit is een slangetje via de plasbuis dat ervoor zorgt dat de urine uit de blaas kan lopen. U hoeft dan niet zelf te plassen, en zo kan het wondgebied tot rust komen. De katheter kan de blaaswand irriteren en dat kan u het gevoel geven dat u moet plassen of pijn aan de top van de penis veroorzaken. Dit wordt ‘blaaskramp’ genoemd. De urine kan in het begin nog wat rood van kleur zijn.
De katheter wordt de volgende morgen verwijderd. Nadat u zelf de eerste keren geplast hebt, controleert een verpleegkundige met een echo of u de blaas voldoende leegt. Na twee à drie keer plassen lukt dit meestal goed. Incidenteel moet de katheter een of meer dagen in de blaas blijven tot u goed kunt uitplassen.
De dag na de operatie of zo nodig een of enkele dagen later gaat u naar huis.
Weer thuis
Pijnklachten
Het wondje is gemaakt achter in de balzak, naar de anus toe en voelt dus bij het zitten vaak onaangenaam aan. Beter is het te zitten op een zacht kussen. Voor de pijn neemt u paracetamol of eventueel ibuprofen.
Het plassen
De eerste weken na de operatie hoeft u niet extra te drinken. Wel is het belangrijk regelmatig te plassen, ten minste vijf keer per dag. De eerste weken treedt soms nog ongewild urineverlies op. Ook kunt u meer aandrang voelen. U kunt het gevoel hebben ‘over een weerstand’ te plassen. Het is belangrijk dat u niet perst tijdens het plassen.
Niet zwaar tillen
De eerste zes weken is het belangrijk om niet zwaar te tillen: bij voorkeur geen kinderen tillen, geen zware boodschappentassen dragen, niet te sporten en geen ander zwaar werk te doen. U mag de benen niet wijd spreiden in deze periode. Ook seksuele activiteit is in deze periode af te raden. Daarna kunt u uw gewone werkzaamheden gaandeweg hervatten. Het is beter te wachten met fietsen tot minstens een maand na de operatie.
En verder...
Direct na de operatie kunt u weer onder de douche. Zorg wel dat het wondje altijd goed droog gedept wordt na het douchen. Eventueel kunt u regelmatig met een haarföhn het wondje drogen, aangezien het op een plaats zit, waar het gemakkelijk zou verweken, wat de wondgenezing niet ten goede komt. Wacht met het nemen van een bad tot de wonde echt genezen is.
Complicaties
De kans op complicaties bij een male sling-operatie is klein, en niet groter dan bij andere operaties in verband met inspanningsincontinentie. We beschrijven hier de complicaties die het meest voorkomen.
Het lukt niet om te plassen
Soms lukt het na de operatie niet om te plassen; een tijdelijke blaaskatheter is dan noodzakelijk. Meestal lukt het plassen na een paar dagen wel, maar incidenteel blijft de klacht bestaan. Er moet dan geleerd worden om zelf de blaas met een katheter leeg te maken. Het bandje kan wel losgemaakt worden. Soms is het noodzakelijk dit binnen enkele dagen na de operatie te doen, maar meestal gebeurt dit pas maanden na de operatie omdat wordt afgewacht of spontaan herstel optreedt.
Een kleine bloeduitstorting
Bij een bloeduitstorting ziet u een rode bult van opgehoopt bloed onder de huidinsnede. Vaak verdwijnt dit vanzelf. De bloeduitstorting verspreidt zich dan onder de huid, waardoor het omringende gebied alle kleuren van de regenboog aanneemt. Soms komt het bloed via de sneetjes naar buiten. Dit kan geen kwaad. Als bloed en wondvocht naar buiten gekomen zijn, genezen
de wondjes vanzelf. Gebruik in die tijd een pleister of een gaas om uw kleren te beschermen.
Wondontsteking
Het bandje is lichaamsvreemd materiaal en kan aanleiding geven tot ontsteking. Dit zal behandeld worden met conservatieve maatregelen en medicijnen tegen ontsteking. In een enkel geval moet het bandje worden verwijderd.
Een beschadiging van de urinebuis
Bij deze zeldzame complicatie wordt de urinebuis, waar een letsel is opgetreden, direct hersteld. U krijgt dan een blaaskatheter en moet langer in het ziekenhuis blijven. Een beschadiging van de urinebuis geneest meestal na enige tijd goed.
Een nieuwe klacht: aandrangincontinentie
In de eerste dagen en weken na de operatie ontstaat soms een nieuwe klacht: aandrang-incontinentie. Er is dan zeer vaak aandrang om te plassen. Meestal is dit tijdelijk, een enkele keer niet. Het is een complicatie die ook bij andere incontinentie-operaties voorkomt. Deze klacht is meestal met medicijnen te verhelpen.
Wanneer moet u tussentijds contact opnemen
Neem bij onverwachte gebeurtenissen zoals koorts, veel pijn, veel bloedverlies, of niet goed kunnen uitplassen contact op met de behandelend arts of zijn secretariaat.