Erectieprothese

Bij u werd de diagnose gesteld van een belangrijk erectieprobleem waarbij uiteindelijk werd geopteerd om een erectieprothese te implanteren.

 

erectieprothese

 

We geven u hier graag meer informatie over de ingreep. Indien u na het lezen van deze info nog vragen heeft, kan u hiervoor steeds terecht bij uw behandelend geneesheer of bij de verpleegkundige.

 

Opname in het ziekenhuis

 

De dag voor de operatie wordt u opgenomen in het ziekenhuis. U dient er op te letten dat alle bloedverdunnende producten (o.a. geneesmiddelen die Aspirine bevatten) zeker 1 week voor de operatie gestopt zijn.

 

De dag van de opname gebeurt zo nodig:

 

 • bloedafname
 • hartonderzoek
 • foto van de longen
 • eventueel verder hart- of longnazicht

 

De anesthesist komt bij u langs om alle uitleg te verschaffen over de verdoving en pijnbehandeling.

Aangezien de meest gevreesde complicatie bij het plaatsen van een prothese deze van infectie is, zal de voorbereiding voornamelijk bestaan uit voorkomen van deze risico's. De preoperatieve tijd wordt dan ook gebruikt om dit risico op infectie tot een minimum te herleiden. Dit betekent dat u o.a. gemiddeld tweemaal in een ontsmettend bad of ontsmettende douche zult gewassen worden.

 

Operatie

 

Net voor de ingreep wordt u opnieuw in een ontsmettend bad of douche gewassen en wordt het operatiegebied geschoren. Direct na de narcose wordt het operatiegebied gedurende nog eens een half uur zeer  grondig ontsmet.

 

Er wordt een insnede gemaakt net boven de penis (infrapubische toegangsweg) ofwel penoscrotaal (overzijde basis penis - balzak).  Vroeger was de klassieke toegangsweg infrapubisch.  De laatste tijd is de meest courante toegangsweg de penoscrotale incisie.   In eerste instantie worden beide zwellichamen geopend en het sponsweefsel van de zwellichamen wordt met dilatatoren (verwijderd) uitgeruimd. Dit verklaart waarom u in regel na het inplanten van een erectieprothese geen spontane erecties meer kunt krijgen.  

 

De lengte van de zwellichamen inwendig wordt gemeten zodat tijdens de ingreep de meest perfecte prothese voor u kan samengesteld worden. Dit betekent dat men rekening houdt met zowel de lengte als de diameter van de zwel-lichamen. Aangezien patiënten met een erectieprothese doorgaans reeds langere tijd erectieproblemen hebben, is het zo dat door de tijd de zwellichamen langzaam gekrompen zullen zijn. Daardoor is het meestal zo dat de lengte van de penis in erectie met een prothese kleiner zal zijn dan de lengte die uw penis vroeger had (toen u nog geen erectieproblemen had).

 

Het reservoir wordt onder de spier rechts geplaatst. Eveneens wordt nu wat ruimte vrijgemaakt in de balzak (scrotum) om de bedieningspomp te plaatsen. Alle elementen worden ingebracht, met name het reservoir naast de blaas, de bedieningspomp in de balzak en de beide cilinders in de zwellichamen links en rechts.

 

erectieprothese 2

 

Alle onderdelen worden met elkaar verbonden en er wordt een testerectie uitgevoerd ter controle.

 

Op het einde van de ingreep wordt een blaassonde geplaatst en wordt de penis in volledige erectie gebracht om bloedstelpend te drukken binnen in de zwellichamen.

 

Na de ingreep

 

Na de ingreep gaat u terug naar de kamer. De blaassonde zal de dag na de ingreep verwijderd worden waarbij de uroloog dan ook de erectieprothese zal aflaten naar een slappe toestand. Dit dient om het reservoir in de ruimte naast de blaas in gevulde toestand te brengen en zo een maximale ruimte te voorzien voor het reservoir.

 

U zal gedurende 24 uur intraveneus antibiotica krijgen en daarna moeten overschakelen op antibiotica langs de mond. Deze antibiotica zal u in principe ook na het ontslag moeten doornemen. Normaal gezien kan u daags na de ingreep het ziekenhuis verlaten.

 

Aandachtspunten na prothesechirurgie

 

U bent herstellende van uw ingreep. U mag vandaag naar huis gaan en krijgt een controleafspraak mee via de ‘Kliniek voor urologie.’ De wondhaakjes worden door ons verwijderd. De eerste helft van de haakjes wordt ongeveer 10 -14 dagen na de operatie verwijderd door de protheseverpleegkundige. De prothese werd slechts gedeeltelijk afgelaten om bloedingen en littekenvorming te voorkomen. Ongeveer 4 tot 6 weken na de operatie zal de prothese voor het eerste geactiveerd worden.

 

Adviezen na de operatie

Het scrotum (balzak) en/of penis kunnen gezwollen zijn ten gevolge van de operatie. Het is belangrijk de eerste dagen goed ijs te leggen. Zorg ervoor dat het ijs voldoende ingepakt is ter voorkoming van vrieswonden. Het ijs nooit rechtstreeks tegen de huid leggen. Draag een strakke onderbroek of zwembroek die goed aansluit. Leg het scrotum en/ of penis omhoog.  Het scrotum kan u omhoog leggen wanneer u ligt door middel van een opgerolde handdoek tussen de benen te plaatsen onder het scrotum. Zorg ervoor dat het scrotum niet naar beneden hangt.

Indien u pijn heeft, neem dan de pijnstillers die werden voorgeschreven.

 

De antibiotica dienen genomen te worden zoals voorgeschreven. Dit is ter  voorkoming van een infectie.

 

U mag douchen. Bij de dagelijkse verzorging dient u de voorhuid naar achter te schuiven en de penis en de eikel goed te reinigen zonder zeep.

 

We adviseren u de eerste 6 weken na de operatie:

 • Niet te fietsen
 • Geen zware inspanningen te verrichten
 • Niets zwaar te heffen (>5kg) 

 

Algemene adviezen voor thuis

 • Drink voldoende
 • Luister naar uw lichaam en neem voldoende rust
 • Neem contact op met de uroloog indien:
  • u koorts krijgt hoger dan 38°C
  • het plassen moeizamer gaat, of helemaal niet meer lukt
  • u zeer veel pijn heeft en de voorgeschreven pijnstillers geen verbetering brengen

 

Telefoonnummers

Kliniek voor urologie: 011 33 76 70 of 011 33 76 71 (tijdens kantooruren)of  011 42 04 01

Protheseverpleegkundige: 011 33 76 76 (bereikbaar op dinsdag en donderdag tussen 8 – 16u)
Spoedeisende hulp: 011 30 99 70 

 

Verder verloop

 

Na het ontslag uit het ziekenhuis is het zeer belangrijk met een aantal zaken rekening te houden. Vermijd zitten op zeer harde oppervlaktes. Zeker verboden is fietsen gedurende de eerste 6-8 weken.

 

Na de ingreep is het mogelijk dat u toch behoorlijk wat pijn kan ervaren.  De ingreep is dan ook gebeurd ter hoogte van een gevoelige zone.  Het is dan ook geraadzaam om de pijnstillers die uw arts heeft voorgeschreven in te nemen.  Op die manier zal u weinig pijnklachten hebben.  Ook het zoveel als mogelijk rusten is hiervoor belangrijk.  

 

De eerste weken wordt de penis eerder in een slappe toestand gebracht. Een zekere vullingsgraad van de cilinders van de prothese, is zeker geen probleem aangezien dit fibrosering "krimpen" van de zwellichamen tegengaat.

 

 • urologie -  home 1
 • urologie -  home 2
 • urologie -  home 5
 • urologie -  home 3
 • urologie -  home 8
 • urologie -  home 7
 • urologie -  home 4
 • urologie -  home 6