Zelfhulpgroepen en informatieve Links

De arts, de stomaverpleegkundigen en de afdelingsverpleegkundigen proberen u met raad en daad bij te staan tijdens uw zorg- en verwerkingsproces. Maar soms is dat niet voldoende.

 

Hoe voelt het om met een stoma verder te leven? Sluit je je van de wereld af? Doet het pijn als er stoelgang door het stoma komt?, ...

Met sommige vragen kan u alleen terecht bij iemand die hetzelfde meemaakt.

 

Stoma Ilco vzw

Uit al deze vragen van andere stomapatiënten is de zelfhulpgroep Stoma Ilco vzw ontstaan. De afdeling Hasselt ondersteunt de Limburgse stomapatiënten.

 

Indien gewenst kan u al in het ziekenhuis contact leggen met een lotgenoot uit de vereniging. Deze vrijwilliger brengt u (en uw familie) dan een bezoek in het ziekenhuis.  Indien gewenst kan de stomaverpleegkundige van de raadpleging bij het gesprek aanwezig zijn.

 

Tijdens het gesprek kan u zelf aangeven waarover u wil praten. Dit kunnen praktische dingen zijn, zoals bijvoorbeeld werken met een stoma. Wat doe je met het afval?, ... Maar het gesprek kan ook gaan over de beleving: Is er nog een leven met een stoma? Sluit je je af van je naasten? Heb je je stoma kunnen aanvaarden? Hebben anderen jou en jouw stoma kunnen aanvaarden?, ...  

 

Dit zijn dingen die een professional u wel kan vertellen, maar...

 

Meer info over de zelfhulpgroep Stoma-Ilco vindt u op stoma-ilco.be.

Regionale verantwoordelijke: Maggy Vandersmissen

Tel: 0477-99 15 29

 

Stoma 'jong-actief' vzw

Een andere vereniging voor stomadragers is stoma-jong-actief.  Deze vereniging schenkt ook bijzondere aandacht aan kinderen en jongeren die geconfronteerd worden met de ziekte van Hirschsprung.

 

Meer info over stoma-jong-actief vindt u op stoma-jong-actief.be  

Regionale contactpersoon: Wiske De Nijs

Tel. 015-24 24 49

 

Trefpunt Zelfhulp

Op de website van Trefpunt Zelfhulp vindt u de gegevens van andere verenigingen en zelfhulpgroepen. De informatie op deze website wordt regelmatig aangepast.