Andere mogelijkheid ter vervanging van een stoma

Soms kan men voor de chirurgische behandeling van blaas- of darmkanker kiezen tussen de aanleg van een stoma of het maken van een pouch. Bij een pouch gebruikt men een stuk dunne darm om een reservoir te maken ter vervanging van de endeldarm of de blaas (vervangreservoir).  Uw chirurg zal u hierover informeren.

  

Darmen: de ileo-anale pouch

 

Er wordt een pouch of reservoir gemaakt van delen van de dunne darm. Deze pouch sluit men aan op de natuurlijke anus. Een intacte bezenuwing van de sluitspier is een must voor deze operatie.

 

stoma7-


 

Blaas: blaasvervanging (Studer-pouch)

 

Bij de blaasvervanging wordt een reservoir gemaakt uit een stuk dunne darm. Hier worden beide urineleiders op aangesloten. Het reservoir wordt vervolgens op de eigen plasbuis (urethra) aangesloten. Het voordeel van een blaasvervanging is dat u in het algemeen normaal kan plassen.

 

stoma8-


 

Continent reservoir (Indiana pouch)

 

Bij het continent reservoir wordt, net zoals bij de blaasvervanging, een reservoir gemaakt uit een stuk darm. Dit wordt echter niet op de eigen plasbuis aangesloten, maar komt als een klein stoma door de buikwand naar buiten. Doordat een soort klepmechanisme is ingebouwd, komt de urine niet spontaan naar buiten. Het reservoir wordt geledigd met een sonde. Er is dus geen zakje op de buik nodig zoals bij de aanleg van een stoma.

 

stoma9-


 

In het Jessa Ziekenhuis wordt bij volwassenen de blaasvervanging volgens de Studer-techniek aangelegd.