Ademhalingsgerelateerde slaapstoornissen

De longarts is betrokken bij slaapstoornissen via de "ademhalingsgerelateerde slaapstoornissen". Dit is een spectrum van aandoeningen gaande van simpel snurken tot slaapapneu. 

 

Slaapapneu komt gewoonlijk voor  bij luide snurkers die tijdens de nacht geregeld stoppen met ademen als gevolg van het dichtklappen van de luchtweg (apneu). Dit verstoort de slaap waardoor men zich overdag moe en slaperig voelt. Bovendien is er bij matig tot ernstige slaapapneu een verhoogd risico op hart-en vaatziekten.

 

Polysomnografie of het slaaponderzoek (cfr info brochure) bestudeert de slaapkwaliteit en de manier van ademen 's nachts. Dit onderzoek is essentieel voor de diagnose en keuze van de behandeling van de ademhalingsgerelateerde slaapstoornissen. In de meest ernstige gevallen is CPAP de voorkeursbehandeling. Het  dichtklappen van de luchtpijp wordt tegengegaan door het inblazen van lucht onder lichte druk via een maskertje dat op de neus wordt geplaatst ; hierdoor worden de negatieve gevolgen van slaapapnoe tenietgedaan.

Andere behandelingen gebeuren in samenspraak met ORL arts  en de tandarts. Sinds kort organiseren we hiervoor een multi-disciplinaire raadpleging.