CARA-rijgeschiktheid

Terug in het verkeer

cara - rijgeschiktheid - IMG_2287 U heeft reeds een rijbewijs, maar door een hersenletsel, een ziekte of een ongeval heeft u moeite met het besturen van een motorvoertuig. Met andere woorden, u heeft een verminderde rijvaardigheid die een invloed heeft op het besturen van een motorvoertuig (bromfiets, motorfiets, auto, vrachtwagen of bus).

 

In dat geval zal de arts u doorverwijzen naar de CARA-consultatie in ons revalidatiecentrum.

 

Wat?

Het CARA, Centrum voor Rijgeschiktheid en voertuig Aanpassing, is een afdeling van het VIAS institute. Het CARA heeft als opdracht de rijgeschiktheid te bepalen van mensen met een verminderde functionele vaardigheid die een invloed kan hebben op het veilig besturen van een motorvoertuig. Dat gaat dan over alle motorvoertuigen waarvoor een rijbewijs vereist is, gaande van categorie A3 klasse A tot de categorie D+E.

 

Hoe?

De aanpassingsdeskundigen brengen advies uit over de technische aanpassingen aan het motorvoertuig en beoordelen de rijgeschiktheid in de praktijk. Verder beoordelen psychologen de psychologische geschiktheid en de artsen de medische geschiktheid.

Het CARA beschikt over aangepaste auto’s die gebruikt worden om de rijgeschiktheid te testen. Deze voertuigen kunnen voorzien worden van de vereiste aanpassingen en omvatten zowel auto’s met een handgeschakelde als automatische versnellingskast en stuurbekrachtigingen.

Het CARA levert geen rijbewijzen, wel rijgeschiktheidsattesten af. Bij het CARA kunt u ook terecht voor nadere inlichtingen betreffende het rijbewijs, de autokeuring, advies bij het aanpassen of verbouwen van een motorvoertuig, …

 

Meer info?

Ria De Weze, secretariaat CARA
T. 02 244 15 74

www.vias.be