Wervelzuilrevalidatie

Rugpijn is een van de meest invaliderende beschavingsziektes. 80% krijgt er minstens 1 maal in hun leven mee te maken. Rugpijn komt meer voor dan vroeger door vooral een meer sedentaire levensstijl. Het treft evenveel vrouwen als mannen. De meesten die rugpijn krijgen genezen vanzelf:

  • 90% van de mensen met rugpijn is genezen binnen de 4 tot 6 weken
  • 10% evolueert naar een chronisch probleem (de klachten duren langer dan 3 maanden)

 

Bij 90% van de personen met rugpijn ziet men een mechanisch of functioneel probleem. Dit betekent dat er geen schade is van structuren, maar eerder een verandering binnen het functioneren van spieren en gewrichten. Men ziet een vermindering van stabiliteit en coördinatie, rompspierkracht en conditie. Men spreekt ook wel van het lumbaal deconditioneringssyndroom. Ook bij de personen met nekpijn ligt meestal een verminderde fysieke activiteit en musculaire dysfuncties aan de basis van het probleem.

 

wervelzuilrevalidatie - IMG_4600

 

 

Daarnaast kunnen psychosociale factoren een rol spelen bij het voortbestaan van de klachten: ‘Hoe denk ik over pijn?’, ‘Hoe ga ik om met mijn klachten?’, ‘Zeg ik op tijd ‘neen’?’, ‘Ik mag niet bewegen want dat verergert mijn klachten’, ‘Ik negeer mijn klachten en blijf doorgaan’, ‘Door het voortbestaan van de klachten voel ik mij geïrriteerd en neerslachtig’, zijn voorbeelden van psychosociale invloedsfactoren.

 

Patiënten met nek- en/of rugpijn kunnen bij ons een uitgebreid revalidatieprogramma volgen. Wij richten ons in eerste instantie op patiënten die langer dan 6 weken pijn hebben.

 

wervelzuilrevalidatie - IMG_4604
 

 

Het programma beslaat 36 sessies (2x per week) waarvan 5 sessies rugschool. Binnen de rugschool leert de patiënt op een correcte manier om te gaan met zijn rug: tillen, liggen, zitten, staan maar ook tijdens allerlei andere activiteiten van het dagelijks leven. 1 rugschoolsessie wordt georganiseerd door een psycholoog die de patiënt leert dat er psychische, emotionele en sociale invloedsfactoren zijn die de klachten kunnen doen aanhouden en hoe de patiënt hierop het best kan reageren.

 

Tijdens de oefensessies werkt de patiënt op zijn conditie, stabiliteit en spierkracht.

De fysische geneesheer kan de behandeling aanvullen met manuele therapie, hydrotherapie (therapie in het therapiebad) en/of een andere interventie.

 

Waar?

Wervelzuilrevalidatie wordt aangeboden op onze 3 campussen.

 

Fonds van Beroepsziekte

Ons centrum is erkend door het Fonds van Beroepsziekten (Federaal agentschap voor beroepsrisico’s). Die erkenning houdt in dat voor een bepaalde doelgroep het remgeld voor de therapie en, indien van toepassing, de kosten van het vervoer terugbetaald worden vanuit FEDRIS. Deze doelgroep bestaat uit diegenen die actief waren op de arbeidsmarkt, momenteel nog een job hebben, maar wegens nek- en/of rugcomplicaties uitgevallen zijn. Tijdens de consultatie bekijkt de revalidatiearts of je hiervoor in aanmerking komt."