Revalidatie van de schouder

De schouder is een complex gewricht. Verschillende factoren hebben een invloed op het functioneren van dit gewricht: schouderkop en kom, het kapsel met zijn beurzen, de verschillende spieren met zijn pezen en de ligamenten (gewrichtsbanden).

 

Het schoudergewricht is ook zeer beweeglijk waardoor de sturing van de beweging belangrijk wordt. De spieren en pezen dienen voldoende sterk te zijn maar ook voldoende stabiliteit te bieden (krat bier optillen/dragen bijvoorbeeld). Het kapsel dient voldoende soepel te zijn om bewegingen mogelijk te maken. De ligamenten zijn in goede staat om het gewricht bij elkaar te houden en de botstructuren dienen voldoende glad te zijn.

 

orthopedische revalidatie - IMG_4596

 

 

Er kunnen dan ook verscheidene problemen in het schoudergewricht ontstaan: spier-peesscheur, ontsteking van beurzen en/of kapsel, gewrichtsartrose, frozen shoulder, enz. Een goede diagnosestelling is daarom zeer belangrijk.

 

Bij ernstige schouderproblematiek kan een ingreep noodzakelijk zijn: hechting, schouderprothese, enz.

Andere medische behandelingen kunnen zijn: injecties, medicatie, shockwave therapy.

 

orthopedische revalidatie - IMG_4339

 

 

De revalidatie neemt een belangrijke plaats in het herstelproces in dat meestal van lange duur en vrij intensief is: manuele therapie (de kinesitherapeut zal door manuele technieken de beweeglijkheid van het gewricht optimaliseren), oefentherapie om de spieren te versterken en de mobiliteit te vergroten en hydrotherapie (bewegingscontrole, spierkracht, ontspanning).

 

De revalidatie is individueel bepaald maar is bij aanvang meestal gedurende 3 maanden, 3x per week. Vaak wordt dit verlengd met nog eens 3 maanden 1 tot 2x per week.

 

Waar?

Dit programma wordt aangeboden op campus Virga Jesse.

 

Instructievideo's

Abductiekussen

 

 

Pendeloefening met abductiekussen

 

 

Adductieverband zonder drukknopen

 

 

Adductieverband met drukknopen

 

 

Pendeloefening met drukknopen

 

 

Pendeloefening zonder drukknopen