Oncologische revalidatie – programma "Herstel en Balans"

Door betere behandelingen hebben mensen met kanker tegenwoordig een grotere kans op genezing dan vroeger. Toch blijft kanker een ingrijpende ziekte die het leven fors overhoop kan halen. Veel mensen hebben na de behandeling tegen kanker moeite hun leven weer op te pakken. Ze zijn bijvoorbeeld snel vermoeid, hun conditie is achteruit gegaan of ze hebben last van angst en somberheid. Het oncologisch revalidatieprogramma is er voor deze personen. Revalidatie kan helpen de klachten te verminderen.

 

De revalidatie

Het programma is een combinatie van lichaamstraining en psychosociale bijeenkomsten (thema-avonden) gedurende drie maanden. Tweemaal per week werk je aan je conditie door lichaamstraining met fitnessapparatuur, groepssport en oefeningen in het zwembad. De trainingen gebeuren op je eigen niveau en onder deskundige leiding. Er worden ook thema-avonden georganiseerd over belangrijke onderwerpen in relatie tot kanker: voeding, verwerking van kanker, gevolgen van kanker voor werk en gezin, enz.

 

Een groep bestaat uit 12 tot 18 personen. Je kunt samen zijn met mensen die weten hoe je je voelt en met één woord begrijpen wat je bedoelt. Omdat ze het zelf meemaken en net zo ervaren.

 

Wetenschappelijk onderzoek toont goede resultaten aan bij de deelnemers, onder andere conditieverbetering, minder vermoeidheid en een beter psychisch en sociaal welzijn.

 

De fysisch geneesheer bepaalt tijdens consultatie of je in aanmerking komt voor het programma.

 

Waar?

Dit programma wordt aangeboden op campus Virga Jesse en wordt driemaal per jaar opgestart: januari, april en september.