Bariatrische revalidatie

Wat is obesitas?

Obesitas is een ziekte als gevolg van een overdreven vetophoping in het lichaam. Obesitas is een chronische ziekte die multifactorieel bepaald wordt: sociale, psychologische, economische, metabole en omgevingsfactoren spelen een rol. Meestal is een combinatie van factoren aanwezig. Obesitas is schadelijk voor het hele lichaam, omdat de normale stofwisseling en de werking van vele organen verstoord wordt.

 

Het aantal mensen met obesitas is de laatste 20 jaar zo sterk toegenomen, dat de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) zelfs spreekt van een epidemie. Het probleem van obesitas neemt zowel bij kinderen als volwassenen toe.  

Dit zijn de globale cijfers voor de Westerse landen:

 

  • ongeveer 1/3 van de volwassenen is obees
  • ongeveer 2/3 van de mensen heeft ten minste enige mate van overgewicht
  • alleen roken zorgt voor méér te voorkomen overlijdens

 

Hoewel zwaarlijvigheid voor een deel genetisch bepaald is, moet de recente sterke toename ook verklaard worden door een gewijzigd levenspatroon en eetgedrag

 

Hoe helpt kine?

In samenwerking met de dienst abdominale heelkunde is de dienst Fysische Geneeskunde en Revalidatie gestart met een bewegingsprogramma voor mensen die ingepland staan voor bariatrische chirurgie zoals een gastric bypass of een sleeve gastrectomie met als doel het lichaamsgewicht te verminderen. 

 

Twee maanden voor en 3 maanden na de ingreep wordt de patiënt gestimuleerd om dit bewegingsprogramma te volgen. Dit betekent per week tweemaal een uur trainen met als doel de fysieke activiteit te verhogen om een betere conditie te bekomen voor de operatie. Op deze manier vermindert de kans op complicaties en is het herstel gemakkelijker.

 

Training na de revalidatie is ook belangrijk om de patiënt de kans te bieden het bewegen als een belangrijk deel van het leven te gaan zien zodat een vast, geïntegreerd en gezond bewegingspatroon ontstaat. Door veel te bewegen gaat er een liefde ontstaan voor bewegen en ondervindt men dat bewegen plezierig kan zijn.

De belasting zal geleidelijk worden opgebouwd op basis van de individuele ervaren inspanning. De training zal bestaan uit cardio-respiratoire oefeningen, matoefeningen en oefeningen in parcours.

 

De verpleegkundig coördinator zal jouw sessies inplannen.

Waar?

Dit multidisciplinair programma wordt georganiseerd op campus Salvator binnen het Obesitascentrum.