MR-scan

Dit is een techniek waarbij beelden worden gemaakt van het lichaam door middel van een sterk magnetisch veld en radiofrequente signalen.  

 

NMR -   IMG_4097

 

 

De patiënt gaat met de rug op de MR-tafel liggen en wordt vervolgens opgeschoven in de MR-tunnel. Tijdens het nemen van de MR "opnames" hoort de patiënt een luid kloppend geluid. Dit geluid stopt bij het einde van elke meetsequentie. Meestal worden er meerdere meetsequenties genomen zodat de patiënt verschillende geluiden te horen krijgt. Aan de patiënt wordt soms gevraagd om te stoppen met ademen bij sommige specifieke MR onderzoeken. Tijdens het onderzoek moet de patiënt zeer stil blijven liggen.

 

Mocht de patiënt het benauwd (claustrofobisch) krijgen tijdens het onderzoek, dan kan hij/zij altijd de verpleegkundige oproepen d.m.v. een alarmbelletje dat U in de hand mag houden tijdens de MR scan. Er zijn microfoons en camera's in de MR-ruimte zodat de verpleegkundige de patiënt altijd kan zien en horen. Er worden geen röntgenstralen gebruikt zodat het onderzoek onschadelijk is, maar omwille van het sterk magnetisch veld zijn er belangrijke voorzorgsmaatregelen. Soms moet er gadolinium als contraststof toegediend worden. Het onderzoek duurt ongeveer  tussen de 15 à 45 minuten.

 

Het is zinvol om veel te drinken na het onderzoek om zo de eventuele contraststof zo snel mogelijk te verwijderen. Indien er via de mond contrast is toegediend kan dit in sommige gevallen diarree geven.

 

Gelieve, indien mogelijk, onderstaand screeningsformulier in te vullen en mee te brengen op de dag van het onderzoek samen met de aanvraag van de dokter.

 

PDF icoon1839_Form_Dienst radiologie-Aanvraagformulier
 

 

Klik op onderstaande links voor meer uitleg over de verschillende MR-scans.

 

Achillespees

Fascia plantaris

Onderbuik

Angiografie

Hals

Pancreas

Arthrografie

Hart

Parotis

Atm

Hersenen

Plexus brachialis

Bovenbuik

Ledematen

Prostaat

Brughoeken

Lever

Rectum

CWZ

LWZ

Sacrum

DWZ

Mammo

Scrotum

Enterografie

Nieren

Thorax