Interventionele radiologie

arteriografie Het is een röntgenonderzoek van de slagaders na het inbrengen van contraststof via een katheter. Deze scan wordt gebruikt om vernauwingen, opstoppingen, uitzettingen of andere abnormaliteiten van de slagaders op te sporen.

 

De radioloog zal na lokale verdoving van de huid een katheter via arteriële weg (meestal in de lies en soms in de oksel) inbrengen volgens het Seldinger-principe en vervolgens opschuiven naar de plaats die men wil onderzoeken (bv. tot in de hals voor opnames van de halsvaten, tot in de hersenen voor opnames van de intracraniële vaten, tot in de buik voor opnames van de buikslagaders). Via de katheter wordt er een iodiumhoudende contraststof ingespoten. De patiënt zal hierbij mogelijks een kortstondig warmtegevoel ervaren. Tijdens de contrastinjectie wordt aan de patiënt gevraagd om niet te ademen en niet te bewegen. Eén contrastinjectie duurt ongeveer een 10-tal seconden. Tijdens de contrastinjectie maakt men röntgenopnames van de desbetreffende bloedvaten. De totale duur van dit onderzoek is gemiddeld 45 minuten.

 

Na afloop van het onderzoek wordt er een drukverband en een zandzak aangebracht op de punctieplaats. De zandzak mag verwijderd worden na een 4-tal uren en het drukverband na 24 uur. De punctieplaats dient gecontroleerd te worden op een nabloeding. De patiënt dient strikt in platte rust te blijven de eerste 4 uur na het onderzoek.