Mammografie

mammografie 1

Gemiddeld 1 op 8 vrouwen wordt op een bepaald moment in haar leven getroffen door borstkanker.

 

Verschillende studies hebben aangetoond dat vroegtijdige opsporing van vitaal belang is voor een succesvolle behandeling van borstkanker. Mammogrammen spelen een belangrijke rol in deze vroegtijdige opsporing. Zij kunnen namelijk veranderingen in de borst vaststellen die op tekenen van kanker wijzen maar die te klein zijn om door de patiënt zelf gevoeld te worden.

 

Tegenwoordig bestaat er een nieuwe technologie, digitale mammografie genaamd, die betere vooruitzichten biedt in het gevecht tegen borstkanker.

 

Digitale mammografie

 

Digitale mammografie maakt gebruik van computers en speciaal ontworpen digitale detectoren. Deze produceren een beeld dat kan bekeken worden op hoge resolutie computerschermen en eveneens kan doorgezonden en opgeslagen worden als een computerbestand. Voor de patiënt is een digitaal mammogram hetzelfde als een “traditioneel” (filmgebaseerd) mammogram. Beide systemen gebruiken compressie en röntgenstralen voor het creëren van duidelijke beelden van de binnenkant van de borst. De technoloog positioneert de patiënt zodanig dat de borst vanuit verschillende hoeken kan afgebeeld worden. Hij comprimeert de borst met een  compressieplaat om een optimale beeldkwaliteit te bekomen en de stralingsdosis te beperken.

 

In tegenstelling tot filmgebaseerde mammografie, geeft digitale mammografie binnen enkele seconden een beeld weer op het scherm van de technoloog. De patiënt hoeft niet te wachten op het ontwikkelen van de film waardoor minder tijd wordt doorgebracht op de afdeling radiologie.

 

Voordelen

 

In tegenstelling tot andere delen van het lichaam, bestaat de borst voornamelijk uit zacht weefsel. Wanneer men een röntgenfoto neemt, bekomt men niet altijd een scherp beeld van de borst, waardoor het moeilijk wordt om kleine spots, micro-calcificaties genaamd, en andere voortekenen van vroegtijdige kanker, te detecteren. Met digitale mammografie zal de radioloog elektronische beelden van de borst bekijken door gebruik te maken van speciaal ontworpen hoge resolutie computerschermen. De arts kan de helderheid en belichting van het beeld aanpassen, evenals het contrast veranderen en inzoomen voor close-ups van specifieke plaatsen die zijn aandacht trekken. Deze mogelijkheid om het beeld te manipuleren vormt één van de voornaamste voordelen van digitale mammografie.

 

Een ander voordeel van digitale mammografie ten opzichte van filmgebaseerde mammografie bestaat uit het sterk gereduceerde aantal heropnames van de borst, die voordien door overbelichting of onderbelichting frequent voorkwamen. Ook dit kan potentieel bijkomende tijd besparen en de blootstellingstijd aan röntgenstralen verminderen.

 

Doordat de digitale mammografiebeelden elektronisch zijn, kunnen zij makkelijk en snel worden verzonden, eventueel voor een tweede opinie, via een netwerk. Digitale beelden kunnen ook eenvoudig worden opgeslagen en gekopieerd en dit zonder het verlies aan informatie. Zenden en ontvangen gebeurt dan op een meer gestroomlijnde manier, waardoor men niet meer afhankelijk is van slechts één paar originele films.