Spierbiopsie voor functionele spierpathologie

Spierbiopsies met vraag naar functionele spierpathologie worden voor microscopisch onderzoek doorgestuurd naar Prof. Dr. R. Sciot, pathologische ontleedkunde, UZ Leuven.

 

Voor het transport van spierbiopsies wordt stalenvervoer Martens ingeschakeld.

 

De procedure voor een spierbiopsie verschilt bijgevolg van de procedure voor andere stalen:

  1. Graag minstens 1 dag op voorhand telefonisch contact opnemen met de dienst pathologische anatomie: ofwel via het secretariaat (011 30 85 40) ofwel via één van de pathologen, zodat Martens op tijd kan worden verwittigd. De naam en geboortedatum van de patiënt doorgeven en het geschatte tijdstip waarop de spierbiopsie genomen zal worden.
  2. Op de dag zelf het uur van staalafname telefonisch bevestigen (minstens 1 uur op voorhand). De dienst pathologische anatomie contacteert Martens dan opnieuw.
  3. Gelieve er rekening mee te houden dat spierbiopsies best voor 17u in UZ Leuven toekomen, zodat daar het staal verder kan verwerkt worden.
  4. De spierbiopsie VERS (op een met fysiologisch water bevochtigt steriel gaasje) en onmiddellijk, samen met een volledig en correct ingevuld wit aanvraagformulier met vermelding van de nodige klinische inlichtingen), naar de dienst pathologische anatomie brengen.
  5. De patholoog van wacht maakt een voorlopig verslag waarin wordt vermeld dat de spierbiopsie naar de dienst Pathologische Ontleedkunde UZ Leuven werd verzonden.

 

PDF icoonWit aanvraagformulier

PDF icoonPrintversie procedure