Nierbiopsie voor functionele nierpathologie

Nierbiopsies met vraag naar functionele pathologie worden voor microscopisch onderzoek doorgestuurd naar Prof. Dr. E. Lerut, dienst pathologische ontleedkunde, UZ Leuven.

 

Voor het transport van nierbiopsies wordt het stalenvervoer van de dienst Klinische Biologie, Jessa Ziekenhuis ingeschakeld.

 

De procedure voor een nierbiopsie verschilt bijgevolg van de procedure voor andere stalen:

 1. Het biopt wordt in de afgesloten urinebeker door de dialyseverpleegkundige naar het secretariaat van het klinisch laboratorium van het Jessa Ziekenhuis (2de verdieping L-vleugel) gebracht, samen met een volledig en correct ingevuld aanvraagformulier van het UZ Leuven (met vermelding van de nodige klinische inlichtingen) en 4 patiënte klevers.
 2. De stalen worden hier elk uur opgehaald door de 1-uurs pendel en getransporteerd naar Huis 9.
 3. Verdelen van de nierbiopsies gebeurt door de patholoog van wacht:
   1. fragmentje voor immunofluorescentie in Viaspan
   2. fragmentje voor lichtmicroscopisch onderzoek in neutraal gebufferde formol
   3. fragmentje voor elektronenmicroscopisch onderzoek in glutaaraldehyde
 4. De patholoog van wacht maakt een voorlopig verslag waarin wordt vermeld dat de nierbiopsie naar de dienst Pathologische Ontleedkunde UZ Leuven werd verzonden.
 5. De koelbox met biopsies klaar voor verzending wordt aan de ontvangstbalie van het klinisch laboratorium bezorgd door de dienst pathologische anatomie.
 6. Een biopsie verricht op maandag wordt door het klinisch laboratorium verzonden op dinsdag, met het wekelijks standaard transport naar UZ Leuven.
  Een biopsie verricht op een andere dag wordt door het secretariaat nefrologie verzonden naar UZ Leuven, op kosten van de nefrologie afdeling (KP 5600), met koerierdienst (DHL). De dienst pathologische anatomie laat aan het secretariaat nefrologie weten wanneer de biopsie verzendingsklaar is en aldus opgehaald kan worden.

 

PDF icoonPrintversie procedure