Een stille plek, alleen voor mij

Meisje meditatie

Wanneer je geconfronteerd wordt met kanker verandert jou leven en dat van je directe omgeving drastisch. Ook je (klein)kinderen gaan een nieuwe en stresserende periode tegemoet, die gepaard kan gaan met angst, verdriet en verminderd concentratievermogen.

 

Vaak merken patiënten bij hun (klein)kinderen gedragsveranderingen op. De invloed van de situatie op het leven van de betrokken kinderen is vaak één van de grote bezorgdheden van patiënten.

 

De training is er op gericht om kinderen te leren omgaan met de complexe emoties en bezorgdheden die de ziekte van hun (groot)ouder met zich meebrengen. Het biedt bovendien de kans om hun angst en verdriet met leeftijdsgenoten te delen.

 

Het programma

De Mindfulness-Based Stress Reduction (MBSR) training voor kinderen is een 6-weken durende cursus gericht op training in bewuste aandacht. Door middel van ademhalingsoefeningen, yoga, verhalen en meditatie krijgen kinderen en jongeren inzicht in eigen functioneren. Ze leren stilstaan bij aanwezige spanningen, gedachten en emoties en krijgen technieken aangeleerd om hier mee om te gaan.

 

Een groep bestaat uit maximum 10 kinderen en wordt op basis van leeftijd gevormd.

 

Voor wie?

De training wordt aangeboden aan kinderen en jongeren waarvan de (groot)ouder geconfronteerd wordt met kanker. Het is mogelijk om in de groep te stappen zowel tijdens als na de behandeling van de (groot)ouder.

 

Praktisch

Twee keer per jaar (voor- en najaar) vindt de training plaats in het nieuwe gezondheidscentrum O2+, gelegen naast campus Virga Jesse. Als kinderen zich inschrijven voor het programma, is het de bedoeling dat ze bij alle sessies aanwezig zijn. Dit is belangrijk voor het groepsproces en om de technieken volledig onder de knie te krijgen.

 

Deelname is volledig gratis.

De groepen worden op basis van leeftijd gevormd, namelijk 8 -11 jaar, 12-14 jaar en 15-17 jaar.

Alvorens de trainingen starten, zal een gesprek met de psychologe gepland worden ter kennismaking.  

 

Contactgegevens

Voor meer informatie over de cursus, nieuwe data of om in te schrijven, kan je steeds terecht bij Sofie Vanstraelen, klinisch psychologe en mindfulnesstrainer voor kinderen en jongeren.

 

Tel.: 011 33 57 77

E-mail: ...