Hoe komt het dat sommige mensen met een gastric bypass geen melkprodukten meer kunnen verdragen?

melk

Na een gastric bypass wordt koemelk vaak minder goed verdragen. Er ontstaan klachten als krampen, winderigheid, opgeblazen gevoel, buikpijn, dïarree. Vermoedelijk heeft dit te maken met de melksuiker (lactose), want we stellen vast dat lactose-arme melk meestal beter wordt verdragen. Vloeibare, en zeker gewone, gesuikerde melkproducten kan u daarom best vermijden.

 

Volgende producten kan u wel eten:

  • zure, ongesuikerde producten
    (yoghurt, karnemelk, platte kaas)
  • harde, hollandse kaassoorten (bij voorkeur mager)

 

Melk moet dagelijks aanwezig zijn in de voeding omwille van de eiwitten en calcium. Indien u koemelk niet goed verdraagt, kan u altijd kiezen voor een andere soort melk als alternatief:

  • Alpro sojamelk (ongezoet)
  • Lactose-arme melk
    • Zero lactose (Valio)
    • Lactose-arme melk (Campina)
    • Lactodiet (Inex)
    • Lactose-arme melk van huismerken

 

Deze melksoorten hebben vaak ook yoghurt en pudding in hun gamma. Let op voor de toegevoegde suikers! Bereid daarom zelf pudding met toegelaten zoetstoffen (Canderel, Tagatesse, Stevia,...).