Algemene indeling

De normale nierwerking kan in het gedrang komen door verschillende oorzaken. De nierziekten worden vaak ingedeeld, naarmate het probleem "voor", "in" of "achter" de nier gelegen is:

  

Voor de nier

Zoals eerder gezegd heeft de nier veel bloedtoevoer nodig. Deze toevoer kan in het gedrang komen wanneer de bloedvaten die naar de nier lopen vernauwd of verstopt geraken, bijvoorbeeld door aderverkalking. Ook een erg zwakke hartspier kan ervoor zorgen dat de nier onvoldoende bloedtoevoer krijgt.

  

In de nier

De haarvaatjes van de nier zelf kunnen ook verstoppen. Dit komt vaak voor bij suikerziekte (diabetes) of hoge bloeddruk.

Soms worden de nierfiltertjes zelf (glomeruli) ziek. Dergelijke nierziekten worden onder één noemer glomerulonefritis genoemd. De oorzaken zijn uiteenlopend.
De verzamelbuisjes van de nier tenslotte, kunnen ook ziek worden. Dit komt wel eens voor bij bepaalde medicatie of bij nierinfecties. Ook de aangeboren afwijking "polycystische nieren" hoort hierbij.

 

Na de nier

Als de urine niet goed kan afvloeien, is het evident dat de nierwerking niet normaal kan verlopen. Klassieke oorzaken zijn een vergrote prostaat bij mannen, of een tumor in de buik die de urineleiders platdrukt. Voor het oplossen van dergelijke problemen wordt bijna steeds de hulp van een uroloog ingeroepen.