Anatomie van de nieren

De nieren zijn boonvormige orgaantjes die zich links en rechts achteraan in de buik bevinden. Ze zijn 10 tot 12 cm groot en wegen elk ongeveer 200 gram.

 

anatomie van de nieren 1

 

 

De nieren werken samen als een soort waterzuiveringstation om het plasmawater te zuiveren. Daarom worden ze rijkelijk van bloed voorzien. Bij elke hartslag wordt één vierde van de bloedstroom naar de nieren geleid via twee grote bloedvaten die haaks van de buikslagader aftakken.

 

De geproduceerde urine wordt via urineleiders naar de blaas gebracht.

 

anatomie van de nieren 2

 

Wanneer we de nier van dichterbij bekijken, noteren we een schors (of cortex) en een merggedeelte (medulla). In de schors bevinden zich de nierfiltertjes (glomeruli) en in de piramides van het merggedeelte, vinden we de nierbuisjes (tubuli). Alle nierbuisjes monden uit in een kelkvormig verzamelsysteem (pyelum). Van hieruit vertrekt de urine via de urineleider naar de blaas.

 

De nierfilters, te vergelijken met een vergiet, laten een belangrijk deel van het plasmawater weglekken naar de buisjes. Ze hebben hiervoor een halfdoorlaatbaar vlies, dat de bloedcellen en de plasma-eiwitten tegenhoudt.

 

De nierbuisjes recupereren alle nuttige stoffen uit deze ruwe urine, waaronder suiker, veel zouten en nog meer vocht. Ze bepalen de eindsamenstelling van de urine onder invloed van tal van hormonen.


Per nierfilter kan de bloedtoe- en afvoer fijn geregeld worden, zodat niet teveel maar ook niet te weinig vocht geëlimineerd wordt.

 

anatomie van de nieren 3