Peritoneale dialyse

peritoneale dialyseBij peritoneale dialyse worden afvalstoffen verwijderd via het buikvlies. Daarom is deze behandeling ook gekend als een buikspoeling.

 

Door een kleine operatie wordt een buisje of catheter, in de buikholte ingebracht. Via deze catheter laat men een zuivere vloeistof in de buikholte lopen. Deze vloeistof blijft dan enkele uren in de buik en neemt afvalstoffen op via het buikvlies. Na een paar uur wordt deze vloeistof, met zijn afvalstoffen, weer verwijderd. Vervolgens loopt er nieuwe vloeistof in de buik, deze vloeistof noemen we dialysaat.


Peritoneale dialyse gebeurt thuis en wordt meestal door de patiënt zelf uitgevoerd, maar kan ook uitgevoerd worden door een thuisverpleegkundige na opleiding in het centrum. Omdat er geen bloed bij te pas komt, kan dit veilig gebeuren. De procedure moet wel proper worden uitgevoerd, om het risico op buikvliesontsteking laag te houden.


Bij chronische ambulante peritoneale dialyse (CAPD) gebeuren de wisselingen overdag. De wisselingen gebeuren meestal 4 keer per dag, 7 dagen op 7. Bij automatische peritoneale dialyse (APD) worden de wisselingen 's nachts tijdens de slaap uitgevoerd door een toestel. Dit duurt 8 uur, ook 7 op 7. Om de zes tot acht weken gaat de patiënt op raadpleging in het ziekenhuis voor de opvolging en bijsturing van de dialysebehandeling.

 

Brochures

PDF icoonBrochure Nierzorgmap Peritoneale dialyse