Niertransplantatie

Bij elke patiënt waarbij de nieren onherstelbaar beschadigd zijn, zal bekeken worden of hij/zij in aanmerking komt voor een niertransplantatie. Een niertransplant laat toe om terug een vrij normaal leven te leiden, zonder de beslommeringen van dialyse. De keerzijde van de medaille is dat de patiënt levenslang medicatie moet innemen om het afweersysteem te onderdrukken.


Of iemand in aanmerking komt voor transplantatie is niet zozeer afhankelijk van de leeftijd, maar wel van de toestand van hart en bloedvaten. In het Jessa ziekenhuis staat 33 % van de patiënten op de wachtlijst voor een niertransplantatie.

 

De meeste transplantaties gebeuren met een donornier van iemand die overleden is (een kadavernier). Maar transplantaties kunnen ook gebeuren met een levende donor. Meestal is dit iemand van de familie (broer, zus, ouder, echtgenoot) die een nier afstaat voor een geliefde. Het voordeel van een transplantatie met een levende donor is dat men de meestal lange wachttijd voor een transplantatie kan vermijden. 


Transplantaties gebeuren niet in het Jessa Ziekenhuis zelf, maar enkel in universitaire centra. Enkele maanden na een succesvolle transplantatie kan de opvolging wel verder in Hasselt gebeuren. Meer informatie over de problematiek van transplantatie en donatie vind je op de website van UZ Leuven.