Hemodialyse

JB0_4272 Bij hemodialyse wordt je bloed via een arterio-veneuze fistel in de arm tot bij een kunstnier gebracht. Daar wordt het bloed dan gezuiverd en weer terug naar je lichaam gepompt.  Deze ‘fistel' wordt operatief aangelegd. Er wordt een verbinding tussen een ader en een slagader gemaakt, waardoor de ader dikker wordt en gemakkelijker kan worden aangeprikt voor de dialyse. Deze fistel kan soms verstoppen, en dan is een nieuwe operatie nodig.


Een dialysebehandeling duurt gemiddeld 4 uur, meestal 3 maal per week, op maandag-woensdag-vrijdag, of dinsdag-donderdag-zaterdag, voor- (vanaf 07u15) of namiddag (vanaf 13u). In Hasselt bieden we zelfs nachtelijke hemodialyse, gedurende 8 uur (vanaf 21u30 op maan-, woens- en vrijdag). Met nachtelijke dialyse ben je overdag vrij en wordt je bloed extra goed gezuiverd.

 

Hemodialyse gebeurt meestal in het ziekenhuis. Als je medische toestand stabiel is, kan je - met akkoord van de nefroloog - voor hemodialyse ook naar een zogenaamde ‘autodialyse'. Bij een autodialysebehandeling is er minder verpleegkundig en medisch toezicht nodig. Het Jessa Ziekenhuis, campus Virga Jessa heeft in samenwerking met de lokale ziekenhuizen een autodialyse-afdeling opgericht op campus Salvator, in het Sint-Franciscusziekenhuis in Heusden en in het az Vesalius in Tongeren. Dit laatste ook in samenwerking met de dienst nierziekten van het St.-Trudoziekenhuis in Sint-Truiden.


De dialysebehandeling kan ook thuis gebeuren. Hiervoor wordt een dialysetoestel met waterbehandeling thuis geplaatst. Uiteraard vergt dit een belangrijke inspanning van de patiënt. Hij doet de behandeling zelf en moet eerst meerdere weken in opleiding komen. Een groot voordeel is echter dat de behandeling nu elke dag kan gebeuren en dan minder tijd in beslag neemt. Men kan zelfs denken aan langdurige nachtelijke behandeling tijdens de slaap.