Pancreatitis

Acute pancreatitis is een plotse ontsteking van de alvleesklier, die kan variëren van licht tot levensbedreigend.

 

Chronische pancreatitis is een langdurige ontsteking van de alvleesklier. Alcoholisme is de meest voorkomende oorzaak van chronische pancreatitis. Een andere oorzaak kan erfelijkheid zijn. Het komt zelden voor dat een ernstig geval van acute pancreatitis de alvleesklierbuis zodanig vernauwt dat chronische pancreatitis het gevolg is.

 

Symptomen

Acute pancreatitis

Vrijwel iedere patiënt met acute pancreatitis heeft last van ernstige pijn midden in de buik. De pijn straalt vaak uit naar de rug. Hoesten en diepe ademhaling verergeren de pijn, terwijl rechtop zitten en voorover leunen enige verlichting kan geven. Bij ernstige acute pancreatitis kan de bloeddruk zo sterk dalen dat de patiënt in shock raakt. Ernstige acute pancreatitis kan levensbedreigend zijn.

 

Chronische pancreatitis

Bij chronische pancreatitis heeft de patiënt vaak aanhoudende pijn midden in de buik die in hevigheid varieert. Langzaamaan gaan de pancreascellen verloren waarbij dan de pijn uiteindelijk verdwijnt. Bovendien worden de vetstoffen in het voedsel onvoldoende afgebroken waarbij de stoelgang platte, vettige en viesruikende diarree wordt. Meestal vermagert de patient. Uiteindelijk kunnen de insulineproducerende cellen van de alvleesklier verloren gaan, waardoor geleidelijk diabetes mellitus optreedt.