ziekte van Crohn

De ziekte van Crohn behoort tot de groep van de Inflammatoire Darmziekten (IBD). Het betreft een chronische ontsteking van de darm.

Bij de ziekte van Crohn is er meestal een aantasting van het laatste deel van de dunne darm. Minder vaak is er nog ontsteking van de dikke darm en/of van de aars met abcessen en fistels. Soms is er ook een segmentaire aantasting, dit wil zeggen dat gezonde delen van de darm afwisselen met aangetaste delen.

De plaatsen van de ziekte kunnen voorkomen in alle delen van het maag-darmstelsel, maar eerder zelden in de mond, slokdarm, maag en twaalfvingerige darm.

 

Symptomen

De meest klassieke symptomen zijn diarree - vaak met bloed en/ of slijm vermengd, onderbuikspijn, vermagering, vermoeidheid. Ook is er vaak valse stoelgangsnood of moet men zich naar het toilet haasten.

Bij de ziekte van Crohn kunnen ook (sub)obstructieklachten voorkomen: krampen na de maaltijd, vaak ook misselijkheid en braken. Dit wordt dan veroorzaakt door vernauwingen in het maag-darmkanaal.

Soms komen ook symptomen voor die niet van de darm komen, zoals gewrichtspijnen, huiduitslag, oogontstekingen en leveraandoeningen.

 

Behandeling

De behandeling van de ziekte van Crohn is gebaseerd op 3 pijlers:

  • medicatie
  • dieet
  • eventueel heelkundige ingreep