Coeliakie (glutenovergevoeligheid)

Coeliakie (niet-tropische spruw, glutenovergevoeligheid) is een erfelijke aandoening waarbij een allergie tegen gluten, een eiwit in de voeding, veranderingen in de darm veroorzaakt die leiden tot malabsorptie.

Ongeveer 1 op de 900 Europeanen hebben coeliakie. Deze erfelijke aandoening is het gevolg van overgevoeligheid voor gluten, een eiwit aanwezig in tarwe en rogge en, in mindere mate, in gerst en haver. Wanneer gluten wordt vermeden, keert de normale darmfunctie terug.

 

Symptomen

Coeliakie kan zich op elke leeftijd manifesteren. Bij zuigelingen zijn geen symptomen merkbaar tot het moment dat voor het eerst glutenbevattend voedsel wordt gegeten. Jonge patienten stoppen met groeien, hebben een pijnlijk opgezette buik en hebben bleke, stinkende en volumineuze stoelgang. Door ijzertekort krijgen ze bloedarmoede. Bij sommige mensen treden de symptomen pas op als ze volwassen zijn.

 

Behandeling

Het eten van zelfs maar een kleine hoeveelheid gluten kan symptomen opwekken. Gluten moeten dus volledig uit het dieet worden geëlimineerd m.b.v. een gedetailleerde lijst van voedingsmiddelen die moeten worden gemeden. Daarnaast is deskundig advies van een diëtist nodig.

Een glutenvrij dieet verbetert de prognose aanzienlijk, zowel bij kinderen als volwassenen.

 

Meer informatie over coeliakie vindt u op www.coeliakie.be.