Manometrie

Bij dit onderzoek wordt de druk in uw slokdarm gemeten.

 

Doel van het onderzoek

Tijdens het onderzoek wil de arts een indruk krijgen van de spierbeweging van uw slokdarm en de werking van de kringspier die zich op de overgang van uw slokdarm naar uw maag bevindt.

 

Voorbereidingen thuis

Het onderzoek kan alleen goed uitgevoerd worden als uw slokdarm en maag leeg zijn. Indien het onderzoek 's ochtends plaatsvindt, vragen wij u de dag voor het onderzoek vanaf 24.00 uur 's nachts niet meer te eten en te drinken. Indien het onderzoek 's middags doorgaat, kan u tot zes uur voor het onderzoek een licht ontbijt gebruiken. Wij vragen u hierna niet meer te eten en te drinken.

Als u 's morgens medicijnen gebruikt, vraag dan aan uw arts hoe u het medicijngebruik kunt aanpassen.
U kunt het beste gemakkelijk zittende kleding dragen.

 

Het onderzoek

Het onderzoek verloopt als volgt:

U gaat op een stoel zitten. De arts brengt via de neus en de slokdarm een dunne slang (sonde) in uw maag. Dit kan een kriebelend en onprettig gevoel geven. Op uw verzoek kan de arts de neus verdoven. De sonde is verbonden met de computer en een waterpompje. Als de sonde in uw maag ligt, wordt deze centimeter voor centimeter teruggetrokken. Hierbij wordt de kringspier tussen de maag en de slokdarm gepasseerd.
Hierna wordt de sonde in de slokdarm teruggetrokken en krijgt u tussentijds ongeveer tien slokjes water te drinken. Tot slot wordt de sonde verwijderd.

 

Duur van het onderzoek

Het onderzoek duurt 30 tot 40 minuten.

 

De uitslag

U krijgt na het onderzoek een kort verslag van de arts die het onderzoek verricht heeft. De definitieve uitslag van het onderzoek krijgt u van uw behandelend arts.