Plaatsen van een stent

Doel van de ingreep

De ingreep heeft als doel dat u door plaatsing van de buis weer beter kunt eten en drinken of de ontlasting weer kan afvloeien. De ingreep vindt plaats onder röntgendoorlichting.

 

Medicijnen

Bloedverdunnende, ontstekingsremmende en pijnstillende medicijnen kunnen de kans op bloedingen vergroten en moeten bij voorkeur gedurende enkele dagen voor de ingreep niet worden ingenomen. Overleg dit vooraf met uw behandelend arts. Stop nooit op eigen initiatief met deze medicijnen! Als u 's morgens medicijnen gebruikt, vraag dan aan uw arts hoe u het medicijngebruik kunt aanpassen. Dit geldt speciaal voor diabetespatiënten.

 

Voorbereidingen thuis

Stent in de slokdarm of dunne darm

Het onderzoek kan alleen goed uitgevoerd worden als uw slokdarm, maag en dunne darm leeg zijn.

  • Indien de ingreep 's ochtends plaatsvindt, vragen wij u de dag voor de ingreep vanaf 24.00 uur 's nachts niet meer te eten en te drinken.
  • Vindt de ingreep 's middags plaats, dan kan u tot zes uur voor de ingreep een licht ontbijt gebruiken. Wij vragen u hierna niet meer te eten en te drinken. U mag wel uw medicijnen innemen met een beetje water.
  • U kunt het beste gemakkelijk zittende kleding dragen.

Stent in de dikke darm

De dikke darm moet goed schoon zijn als de stent geplaatst wordt. U krijgt hiervoor laxeermiddelen. Uw behandelend arts informeert u welke laxeermiddelen u moet gebruiken.


De ingreep

De ingreep begint met een kijkonderzoek in de maag of darm (endoscopie). Tijdens de endoscopie wordt een draad ingebracht. Langs deze draad wordt een buis geschoven tot op de plek van de vernauwing. Het controleren van de juiste plaats gebeurt met röntgendoorlichting. Soms voelen patiënten een drukgevoel van binnen, maar meestal wordt de aanwezigheid van de buis niet opgemerkt. Als u van te voren pijn heeft, kan de pijn na het plaatsen van de buis soms wat toenemen.

 

Duur van de ingreep

De voorbereiding en de ingreep nemen ongeveer 30 minuten in beslag.

 

Na de ingreep

Stent in de slokdarm of dunne darm

  • Als u goed wakker bent, krijgt u in het bijzijn van de verpleegkundige een slokje water. Als u hier verder geen klachten van ondervindt, mag u weer normaal eten en drinken.
  • U kunt meestal gewoon weer naar huis.
  • Thuis kunt u verder alles weer eten en drinken. Het is belangrijk om tijdens het eten rechtop te zitten, alles goed te kauwen en water te drinken. Na de maaltijd dient u ook goed te drinken om alles na te spoelen.
  • U krijgt na de ingreep maagzuurremmende medicijnen voorgeschreven.
  • Vaak is er wat pijn na de ingreep en de volgende dagen, omdat de buis zich uitzet en drukt op de omgeving. Met een eenvoudige pijnstiller is dit goed te bestrijden.

 

Stent in de dikke darm

  • U krijgt na het plaatsen van de stent altijd laxeermiddelen voorgeschreven om thuis te gebruiken.
  • U kunt meestal gewoon weer naar huis.