Dilatatie (oprekken vernauwing)

Bij dilatatie wordt een vernauwing in het maagdarmkanaal opgerekt. Dit gebeurt door het gebruik van een ballon of een kunststofbuis. De ballon kan met vloeistof of met lucht gevuld worden.

 

Doel van de ingreep

Door middel van dilatatie is het mogelijk om vernauwingen in de slokdarm, maag of in het darmkanaal op te heffen. Soms is eenmaal oprekken voldoende, soms zijn meerdere ingrepen nodig.

 

Belangrijk

Bloedverdunnende, ontstekingsremmende en pijnstillende medicijnen kunnen de kans op bloedingen vergroten en moeten bij voorkeur gedurende enkele dagen voor de ingreep niet worden ingenomen. Overleg dit vooraf met uw behandelend arts. Stop nooit op eigen initiatief met deze medicijnen! Als u 's morgens medicijnen gebruikt, vraag dan aan uw arts hoe u het medicijngebruik kunt aanpassen. Dit geldt speciaal voor diabetespatiënten.

 

Voorbereidingen thuis

Bij vernauwingen in de slokdarm, maag of dunne darm:

het onderzoek kan alleen goed uitgevoerd worden als uw slokdarm en maag leeg zijn.

  • De ingreep vindt 's ochtends plaats: wij verzoeken u de dag voor het onderzoek vanaf 24.00 uur 's nachts niet meer te eten en te drinken.
  • De ingreep vindt 's middags plaats: u kunt tot zes uur voor de ingreep een licht ontbijt gebruiken (1 kopje thee met een beschuitje). Wij verzoeken u hierna niet meer te eten en te drinken.

Bij vernauwingen in de dikke darm:
De dikke darm moet goed schoon zijn voor de ingreep, u krijgt hiervoor laxeermiddelen. In sommige gevallen krijgt u een klysma, die u thuis of in het ziekenhuis moet inbrengen. In andere gevallen krijgt u bisacodyl tabletten en een zetpil die u thuis inneemt en inbrengt. Uw behandelend arts informeert u welke laxeermiddelen u moet gebruiken.

 

De ingreep

Bij dilatatie van de slokdarm, maag of dunne darm begint de ingreep met een gastroscopie.
Bij dilatatie van de dikke darm begint de ingreep met een coloscopie.
Het oprekken gebeurt door een leeggezogen ballon (ballondilatatie) in het vernauwde gebied te leggen. De ballon wordt opgeblazen en daar even vastgehouden. Als het dilateren klaar is, wordt de ballon leeggezogen en verwijderd.
Een andere minder gebruikte methode is oprekken met kunststofbuizen.
Over een ingebrachte stalen draad worden steeds dikkere buizen ingebracht waardoor de vernauwing steeds wat verder wordt opgerekt. Vaak wordt röntgendoorlichtingsapparatuur gebruikt om de juiste plek te bepalen waar de dilatatie plaats gaat vinden.

 

Duur van de ingreep

De voorbereiding en de ingreep nemen ongeveer 20 tot 30 minuten in beslag.

 

Na de ingreep

Bij dilatatie van de slokdarm, maag of dunne darm:

  • U kunt na de ingreep niets eten en drinken tot u goed wakker bent en de verdoving goed is uitgewerkt. Hierna moet u in het bijzijn van de verpleegkundige op de uitslaapkamer een slokje water nemen.
  • Als u goed wakker bent, kunt u meestal gewoon weer naar huis.
  • Het is mogelijk dat u een rauw gevoel in de keel ervaart, zeker als u tijdens de ingreep enige malen flink heeft moeten kokhalzen. Dit gevoel zakt vrij snel af.
  • Ook kunt u een opgeblazen gevoel hebben ten gevolge van de ingeblazen lucht. Dit kan leiden tot opboeren, winderigheid en krampen. Meestal is dit na enkele uren verdwenen.

 

Bij dilatatie van de dikke darm:

  • U kunt na de ingreep niets eten en drinken tot u goed wakker bent en de verdoving goed is uitgewerkt. Hierna kunt u een slokje water nemen in het bijzijn van de verpleegkundige op de uitslaapkamer.
  • Als u goed wakker bent, kunt u meestal gewoon weer naar huis.
  • U krijgt na het dilateren van de dikke darm altijd laxeermiddelen voorgeschreven.
  • U kunt een opgeblazen gevoel hebben ten gevolge van de ingeblazen lucht. Dit kan leiden tot opboeren, winderigheid en krampen. Meestal is dit na enkele uren verdwenen.